Ралица Цветкова и Илия Алексиев откриват обща изложба с живопис и керамика

0
277
Изложба

Ралица Цветкова и Илия Алексиев ще открият обща изложба с живопис и керамика на 16 юни, от 17,30 ч., в Къщата на художниците в Плевен (ул. “Димитър Константинов” 17).

Ралица Цветкова е родена през 1975 г. в Плевен и е завършила ССХУПИ в Троян през 1994 г. Има участия в общите изложби на училището. През 2020 г. започва да рисува активно и да участва в изложби в родния си град – пролетните и есенни салони на плевенските художници, както и в други общи експозиции. Подкрепя максимата на великия Леонадо да Винчи: ”Живописта е няма поезия, поезията е сляпа живопис!”, затова допълва рисунките си с поезия, създадена също от нея по повод конкретната творба.

Съчетаването на двете изкуства допринася за по-пълно изразяване на идеята на авторката, както и за по-добра комуникация със зрителя, убедена е тя. Черпи вдъхновение от красотата на природата. Пейзажите й са колоритни, от тях струят светлина и хармония. Ралица се занимава и с психология, която й дава възможност да задълбочи още повече погледа си в Битието.

Илия Алексиев, е роден през 1964 г. в Плевен. Завършва през 1983 г. ССХУПИ – гр. Троян. От тридесет години работи като художник на свободна практика в областта на керамиката, скулптурата и карикатурата. В творчеството си използва различни видове техники и съчетава различни материали – глина, метал, дърво и др. Произведенията му се отличават с креативност и новаторски идеи.

Участвал е в общи карикатурни и приложни изложби у нас и в чужбина. Носител е на награда за млад художник от Международното биенале на хумора и сатирата в Габрово (1994 г.), печели наградата на в. „Капитал“ от Националната изложба на карикатурата в София (1996 г).

Творческите му занимания в последните години са предимно в областта на керамиката. Неговите творби имат уникален почерк и представляват интерес както за широкия потребител, така и за ценителите на приложното изкуство в България и чужбина.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here