Плевенската художничка Светлана Брезашка спечели престижна награда от Белградското биенале 2023

0
482
Светлана Брезашка
Светлана Брезашка получава своята награда от Милинко Йеловац, председател на Белградската културна асоциация.

Плевенската художничка Светлана Брезашка спечели престижна награда от Белградското биенале 2023. Форумът превърна сръбската столица в атрактивна дестинация за периода 1 – 7 юни 2023 г., когато художници и скулптори от 20 държави и 5 континента представиха свои авторски творби. Организатор на проявата е Белградската културна асоциация. 

В престижното артсъбитие България беше представена от четирима творци: художниците Венета Ганчева и Меглена Божанова, които създават съвременно изкуство, Светлана Брезашка с реалистична живопис и скулптора Росен Игнатов. Всеки от тях спечели наградата в своята категория и стил и така България се превърна в единствената държава-участничка, чиито артисти са само с първи отличия.

Призовете бяха връчени официално след 5 проведени конкурсни изложби в 5 различни галерии. Във всяка от петте галерии бяха изложени творби на автори от 5 – 8 държави и с независимо гласуване беше избрана една творба победител на дадената галерия. Българските творци печелят четири от петте възможни приза “Най-добра творба на галерията”, като Светлана Брезашка е победител в конкурса на Руския културен център – тя впечатли гласуващите със своя пейзаж „Залез в тайгата“. Петата първа награда на биеналето отива при Кайзер Йоарис Кайзерис от Гърция, а китайският художник Jin Hu (представя съвременно изкуство) печели най-голямата награда “Художник на годината”.

„Залез в тайгата“, автор: Светлана Брезашка

“Изложбите бяха проведени в най-хубавите галерии и в един музей: Културния център „Влада Дивлан“, Руския културен център, където се състоя откриването на форума в присъствието на дипломати, висопопоставени лица от министерства, посолства, местни творчески елити и колекционери, Галерия “Никола Радошевич“, Галерия “Божидарац“ и закриващата и последна изложба в Къщата-музей на крал Петър”, информира за “Духът на Плевен” Светлана Брезашка.

Участниците се радват на голям интерес от страна на журналисти, като събитието е отразено от няколко телевизионни канала и фотографи. Артистите разполагат и с достатъчно свободно време, за да разгледат забележителностите на сръбската столица, да се опознаят взаимно и да си разменят контакти.

Творци от 20 държави и 5 континента участваха в Белградското биенале.

След приключване на форума десетима творци от групата, сред които и Светлана Брезашка, заминават за Венеция, Италия, за да участват в арттъргове, да се свържат с артагенти и художествени галерии, както и да натрупат нови вдъхновения от прекрасния град.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here