Приятели на плевенския автор Димитър Цанов събраха поезията му в стихосбирката „Не сега“ посмъртно

0
641
Димитър Цанов - поет

Приятели на плевенския автор Димитър Цанов събраха поезията му в стихосбирката „Не сега“. Книгата съдържа над 250 стихотворения, писани в периода 1969-2016 г. Поетът почина внезапно през 2017-та г. и близките на семейството му и ценители на словото Татяна и Любомир Духлински решават да обезсмъртят създаденото от него. Започват дарителска кампания, в която се включват много съмишленици. Сред тях е и публиката, дошла на музикално-поетичното представяне на новата книга „Когато въздухът е лунен“ на поетесата Весела Димова. Събитието беше организирано на 10 януари 2020 г. от Сдружение „Духът на Плевен“ и набра над 1 000 лева за благотворителната кауза. 

Така четивото намери своята реализация. Редактор е поетесата и журналист Татяна Духлинска, която работи близо година по архива на автора, а предпечатната подготовка, изработката на корицата и цялостното оформление на книгата е дело на съпруга й Любомир Духлински чрез семейното им издателство „Северно ехо“.  

Димитър Цанов е роден в село Реселец, Плевенско. Завършил е специалност „Българска филология“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Печатал е стихове в местния и централен печат, а негови творби са включени в литературни сборници и алманаси. Работил е като учител по литература, директор на основно училище, главен специалист в отдел “Просвета” в Община Пордим и директор на специализираното училище-интернат в с. Згалево, Плевенско. Първата му поетичните книги “Селска кръчма” (1991) е издадена от издателство „Северно ехо“, както и втората му стихосбирка “Доказателства за спомени” (2014), която намира реализацията си с финансовата подкрепа на поетесата Весела Димова и доц. д-р Емилияна Конова, управител на Медицинско център Клиничен институт за репродуктивна медицина „Св. Елисавета“. Поетът е член на Дружеството на писателите в Плевен.  

„Тази трета книга „Не сега“ стана реалност благодарение на много хора, които обичат поезията и отделиха средства и труд, за да я има. С моя съпруг решихме в нея да съберем стиховете на Димитър Цанов, защото този поет е изкючителен, според нас, а хората не го познават достатъчно“, сподели за „Духът на Плевен“ Татяна Духлинска.

Четивото ще бъде представено подобаващо пред плевенската културна общественост в подходящ момент.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here