Престижни награди спечели на Международен фестивал в Турция Фолклорен ансамбъл „Мизия“

0
760
Фолклорен ансамбъл "Мизия"

Фолклорен ансамбъл „Мизия“ при читалище „Съгласие 1869“ спечели престижни награди от IV-я Международен фолклорен фестивал „Дни на морето и пясъка“, който се проведе от 5 до 9 септември в Кушадасъ, Турция. Танцьорите бяха удостоени с Почетен плакет на фестивала, Почетен плакет на кмета на града, както и признание за най-добър ансамбъл.

Талантливите плевенски деца бяха оценени от компетентно жури и се доказаха сред сериозна конкуренция. Общо 14 състава от Румъния, Иран, Индия, Кипър, Турция и други страни представиха фолклора си на двата концерта, предвидени в програмата. Празникът на града беше отбелязан и с факелно шествие.

Изминалото лято донесе и друго задгранично признание за ансамбъла, ръководен от художествения ръководител Михаил Денев и хореографа Биляна Денева. Най-малките мизийчета спечелиха диплом и статуетка за отлично представяне на Международния фестивал „Охридска огърлица“, който се проведе в град Охрид, Северна Македония, от 4 до 8 юли. Те безапелационно завладяха сърцата на публиката, която бурно ги аплодираше и ги спираше, за да се снима с тях по време на дефилето. Получиха и покана за участие в международен фестивал в Чанаккале, Турция, догодина. Голямо вълнение, положителни емоции и неописуема еуфория предизвика фестивалът у децата, тъй като това беше първата им изява на международна сцена.

През юни 2019 г Фолклорен ансамбъл „Мизия“ отбеляза 40 години от създаването си с грандиозен концерт, който се състоя в ДКТ „Иван Радоев“. Три поколения танцьори представиха магията на българските народни танци пред препълнената зала, а публиката ги награди с нестихващи аплодисменти на крака. Михаил Денев и Биляна Денева бяха удостоени с Почетния плакет на Община Плевен, връчен от кмета Георг Спартански, и със Златна лира от Съюза на музикалните и танцови дейци, връчена от зам.-председателя Любчо Василев. Главният художествен ръководител на Ансамбъла Михаил Денев получи и почетен плакет за принос в развитието и популяризирането на българския фолклор, който му връчи председателят на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев.

Заредени с много положителни емоции и адреналин от цветното лято, мизийчетата с нетърпение очакват да се завърнат в залата за началото на навия творчески сезон на 1 октомври.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here