Магическата цигулка на Веско Пантелеев – Ешкенази плени плевенчани

0
508

Виртуоз на цигулката, Плевенската филхармония, две произведения с едно и също име – „Четирите годишни времена“, от Антонио Вивалди и от Астор Пиацола и препълнената зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие“ 1869“! Това беше формулата за съвършено музикално събитие в петъчната вечер на 20 септември, което плевенчани чакаха с вълнение отдавна. Магическата цигулка на Веско Пантелеев – Ешкенази, безкомпромисно плени аудиторията, жадна точно за това изживяване. Именитият български музикант с присъщите си харизма и човешка топлина скъси за секунди дистанцията между сцена и публика, обедини със силата на таланта си присъстващите в едно цяло, в едно изживяване, в едно сътворение.

Забележителните музикални цикли на двамата композитори бяха представени завладяващо от изтъкнатия цигулар, който се изяви едновременно в две професионални роли: като цигулар – изпълнител на соловите партии в произведенията на Вивалди и Пиацола, и като диригент на концерта.

„Музиката е написана с почти три века разлика, но двете произведения се допълват толкова добре, че всеки слушател ще остане вдъхновен след този концерт“, сподели в аванс по повод програмата виртуозът. Оригиналът на произведението на Пиацола е създаден за танго квинтет, но на концерта в Плевен прозвуча аранжимент за цигулка и струнен оркестър от Леонид Десятков, в който има кратки цитати от Вивалди. Програмата започна с „Пролет“ на Вивалди, след това последва „Лято“ на Пиацола и така музиката на двамата композитори се редуваше до финала. Нестихващите аплодисменти на публиката, която се изправи на крака, върнаха прекрасната енергия към музикантите. Виртуозният Веско Пантелеев – Ешкенази пък възнагради почитателите се с бис.

След Плевен завладяващият концерт ще бъде изпълнен в зала „България“ в София – на 24 септември, и в Органова зала в град Добрич – на 25 септември. На 17 март 2020 година световно признатият виртуоз на цигулката ще отбележи своята 50-годишнина с концерт с Плевенската филхармония в НДК в София. Събитието ще е по-различно от стандартен класически концерт и ще разкаже за житейския и музикален път на рожденика. Той се готви отдалеч за него, защото е перфекционист и иска всичко да е изпипано, като ще представи произведения, които до момента не е изпълнявал в България.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here