Премиера на пиесата “Чудо” от Иван Радоев подготвя Плевенският театър за Нощта на театрите 

0
883
Нощ на театрите - Чудо - ДКТ "Иван Радоев"

Премиера на пиесата “Чудо” от Иван Радоев подготвя Плевенският театър за Нощта на театрите – 19 ноември. Постановката с режисьор Надя Панчева започва в 19 часа. Сценографията е на Ясмин Манделли, а композитор е изявеният и многократно отличаван Христо Намлиев. В постановката участват Станка Калчева – гост, Ленко Гурков, Сергей Константинов, Георги Енчев и Петьо Кръстев.

Героите на забележителния български драматург и поет, чието име носи и плевенския храм на Мелпомена, търсят своето чудо. Пиесата ни потапя в света на петима необичайни граждани на софийски квартал, които битуват според свои закони, непринадлежащи на света, който ги заобикаля. Те живеят в малка барачка, а техният живот, техните мечти и радости, тревогите и греховете им са останали там някъде, в нежеланото минало. За да оцелеят в един все по-променящ се и неразбираем свят, те са принудени да се откъснат от своите спомени и да намерят начин да осмислят съществуването си. Мечтата да бъдат отново полезни за някого ги сплотява и ги тласка в последната им битка за запазване на тяхната човечност.

Фарсово-трагични, умилителни, абсурдно-невъзможни и безбожно земни Костадин и Юсуф, Хаим, Артаки и Таничка ни завладяват след почти 40 години от създаването си. Чудесата, които им се случват, или които самите те си устройват, са своеобразен бунт срещу края – на живота, на познатия ред, на една цяла епоха. Напук на належащото събаряне на дома, в който са се скрили от света, те се женят, шпионират, измислят истории и създават ситуации, които прерастват в неочаквани, дори за самите тях, сюжети.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here