Нестандартната музикална книга “Музиката е…” представят в НУИ “Панайот Пипков” в Плевен

0
292
Музиката е... - НУИ

Нестандартната музикална книга “Музиката е…” ще бъде представена в Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” в Плевен. Събитието ще е на 18 ноември, петък, от 10 часа, в концертната зала „Божко Шойков”.

Ще участват авторката на стиховете и дългогодишен преподавател в училището Донка Райчева, ученици от училището, Августина Серафимова – също дългогодишен преподавател в НУИ “П. Пипков”, и ще прозвучат записи на авторката на музиката, включена в книгата – перкусионистката и възпитаничка на плевенското НУИ “П. Пипков” Василена Серафимова.

Музикалната книга „Музиката е…“ е четвъртият интердисциплинарен проект, част от концепцията „Музика в книга“ на Фондация „Културни перспективи“. Изданието съчетава в себе си авторско съдържание на текст, илюстрации и музикални миниатюри. Поезията е вдъхновена от темите по теория на музиката, като представя музикалните елементи в стихотворна форма и ги прави образни и достъпни за деца, както и вдъхновява занимания по ранно музикално развитие.

Римите са на Донка Райчева, илюстрациите на Чел Дарне, а музиката на Василена Серафимова. Това не е просто книга, а една покана да четем, да забелязваме, да чуваме, чувстваме и играем, да мечтаем и да се стремим да докосваме небесата!

„Вярваме, че музиката е висша абстракция и храни духовността ни, докосвайки най-фините струни на човешката душа. Трябва да подтикваме децата ни да се занимават с нея, дори да не станат музиканти, за да развиват рефлекси и сетивност към живота!“, коментират от творческия екип.

Донка Райчева е музикален педагог с дългогодишна практика, специалист по солфеж и теория на музикалните елементи. Завършва Националното музикално училище „Панайот Пипков“ в Плевен със специалност пиано, след това Теоретичния факултет на Музикалната академия – София. Сред музикантите, от които се учи и вдъхновява, са Юлика Бехар и Мара Балсамова (пиано), Иван Пеев и Павлина Цонкова (солфеж и теория), Бенцион Елиезер (хармония), Здравко Манолов (полифония), Лилия Гюлева (хорово дирижиране), Пенчо Стоянов (музикален анализ), Андрей Коралов (естетика).

В продължение на 30 години Донка Райчева работи като учител по солфеж и теория на музикалните елементи в музикалното училище в Плевен. Премества се със семейството си в София, където преподава музика в 27-о СОУ „Акад. Георги Караславов“. Три години е хоноруван преподавател в Нов български университет и седем в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив.

Автор е на няколко учебни помагала: „Играта пълни главата“ (въпроси, свързани с обучението по музика), „Хей, седмокласнико, запей“ (сборник солфежи), „Едногласни диктовки за зрелостници и кандидат-студенти“, Теория на музикалните елементи (за зрелостници), Теория на музикалните елементи с тестове и задачи (за студенти, в съавторство с проф. Дора Славчева), „Песни и пролетни празници“ (сборник песни, съавторство с Александра Владимирова), Музика за 2 клас (съавторство с проф. Светла Кръстева и доц. Лозанка Пейчева).

Участва с доклади на конференции по проблемите на солфежа и теорията на музикалните елементи. Активен пропагандатор на системата за работа с тестове при музикалното обучение и автор на десетки такива.

Донка Райчева работи и в областта на хоровото дело. Била е помощник-диригент и пианист-хормайстор на Представителен детски хор, Представителен смесен хор „Катя Попова“, Работнически хор при машиностроителен завод „Вапцаров“, Хор на офицерите от запаса, Детска формация „Звъника“ (всички от Плевен). Пет години работи с Детска вокална студия „Дъга“ към Арт-център Кърнолски (София). Има влечение към театъра, пише сценарии и организира училищни представления.

Чел Дарне е родена в Баньолес през 1980 г. Завършва изкуство и дизайн със специалност илюстрация в Escola Massana de Barcelona – UAB. Заключителния си проект прави в École des Arts Décoratifs de Strasbourg (2003 г.). През 2005 г. заедно с Жоан Гомес основава студиото за дизайн и илюстрации Canseixanta. Илюстрира множество детски и младежки истории за редица издателства.

Сътрудничи с TV3 в предаването „Una mà de contes“ с историята „La Granota assedegada“, както и на няколко списания: Cavall Fort, BarçaKids и др.

Има много отличия от престижни конкурси, сред които се открояват следните: Първа награда в Националния институт за младежка илюстрация (INJUVE-2003), Втора награда в календара Raima в Барселона (2000 г.) и финалист в конкурса Raima Illustration Award (2014). Участвала е в различни изложби, между които: Fira Internacional de Portugal, Ilustrarte 2003; на Fiera Internacionale del Libro per ragazzi Bologna 2004, l’Exposició a Otani Memorial Art Museum, Nishinomiya City (Япония, 2004), на Biennal d’Il-lustració de Bratislava (2007) и др. В момента тя е част от екипа, който създава игрите за компанията Londji.

Родена в семейство на музиканти, Василена Серафимова е първият български перкусионист, на когото е присъдена Първа награда на Петия световен конкурс за маримба в Щутгарт – Германия и Втора награда на 56-ия международен музикален конкурс ARD в Мюнхен.

На международния конкурс „Музиката и земята“ е удостоена с Голямата награда като солист, както и Първа награда като член на перкусионен ансамбъл „Акцент“, създаден от родителите ѝ Августина и Симеон Серафимови. През 2014 г. Василена прави своя дебют в „Карнеги хол” в Ню Йорк, а година по-късно заедно с Тома Енко (пиано), е първият изпълнител на маримбa в историята на церемонията по връчването на френските награди Victoires de la Musique Classique.

През 2016 г. дуото Тома Енко & Василена Серафимова записва първия си албум Funambules за легендарния Deautsche Grammophone, а през 2017 г. музикантите са удостоени с Втора награда от Международния камерен конкурс в Осака – Япония. През март 2021 г. вторият им албум “Bach Mirror”, записан за SONY Classics, е приет възторжено от специализираните медии и публиката.

През 2013 г. Василена приема поканата за артистичен директор на Paris Percussion Group заедно с Жан-Батист Льоклер. Тя е също така артистичен директор и съосновател на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти в България.

Често е лектор на майсторски класове в Европа, Централна и Северна Америка, Азия. Един от последните ѝ музикални проекти e дуо с композиторката на електронна музика Клое. Двете иноваторки са поканени от Ксавие Вейан във Френския павилион на Венецианското биенале през 2017 г., а първият им албум излезе през октомври месец 2021 г.

По време на пандемията през 2020 г. Василена и Ина Кънчева създават „СамоДиви“ – нов музикален проект, вдъхновен от митичните самодиви. Василена е артист на Adams Musical Instruments и Vibrawell mallets.

Фондация „Културни перспективи“ е създадена през 2012 г. с учредител, председател и артистичен директор оперната певица Ина Кънчева. Фондацията създава и реализира проекти във всички области на културата и изкуството и е устремена към цялостно издигане на сферата на изкуството и културата в България, като за целта увлича след себе си както културни дейци и гражданското общество, така и обществени организации, институции и меценати.

Проектите на фондация „Културни перспективи“ са пречупени през призмата на класическата музика, литературата, изобразителното изкуство и др. Те целят да дадат шанс за развитие на млади таланти от различни области на изкуството, както и да реализират новаторски формати – музикални книги, фестивал, пърформанси, смесващи по необичаен начин различни артисти и сфери на изкуството.

Фондацията има своята платформа КУЛТУРАМА, която свързва артистични таланти и им дава поле за изява. Прави възможна връзката между младите в изкуството и хора с опит, като едновременно с това дава възможност на бизнеса да бъде активен участник и меценат в развитието на младите таланти.

Средствата от продажбата на издадените книги Фондацията реинвестира в проекта си Национална стипендия „С усилия към звездите“ за млади български артисти в пет области на изкуството.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here