Прекрасните диви божури в Скобелевия парк разцъфтяха отново

0
1191
божури

Прекрасните диви божури в Скобелевия парк в Плевен разцъфтяха отново и приветстват с ярките си чашки плевенчани и гостите на града, които са зажаднели за разходка сред природата след мъчителната забрана за посещения на паркове и градинки. Красивите им червени цветове напомнят за пролятата по тези места кръв на героите, загинали за свободата на Плевен и на България по време на Руско-турската освободителна война. На святото място се сражава отрядът на генерал М. Д. Скобелев. Тук се водят най-ожесточените боеве по време на третия щурм за Плевен на 11–12 септември 1877 г., като при Зелените възвишения загиват около 6 500 души от 13–хилядния отряд на ген. М.Д. Скобелев. От тук идва и името на мястото – Мъртвата долина.  

Скобелевият парк е открит през 1907 г. Започва строителство на Костницата, засаждат се дървета и друга растителност. В района на парка руското военно командване издига паметници на загиналите, а по повод 100-годишнината от Руско-турската война местното ръководство взема решение да се направи Панорама „Плевенска епопея 1877“, която е изградена за срок от една година на самото бойно поле.

Живият пантеон се въздига върху кръвта на хиляди ранени и убити воини, чиито кости са намерили вечен покой в деветте братски могили и в Костницата в центъра на парка. В чест на генерала тя е заобиколена от борове, а в памет на неговите воини в долината преди години са посадени 6 500 червени рози и божури, за да напомнят за пролятата тук кръв.

И всяка година, по едно и също време, цветята аленеят и възкресяват паметните събития в съзнанието на всеки, който се срещне с нетрайната им, но чудна красота.   

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here