Музеите с открити експозиции отварят врати, концертните зали, театрите и кината остават затворени до второ нареждане

0
687
Регионален исторически музей - Плевен

Музейните обекти на открито ще отворят за посетители при спазване на изискването за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки, записани в заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 5 май 2020 г. От Министерството на културата вече са изпратени методически указания за работа им. Масовите мероприятия, беседите за групи и достъпът на посетители до експозиции в сгради остава забранен.

Сред музейните институти с експозиции на открито са регионалният етнографски музей Етъра, националният историко-археологически резерват Плиска, забележителностите Мадара, Царевец, Трапезица и други, при които големите паркови площи и пространства позволяват спазването на препоръките на Министерството на здравеопазването.


Всеки музей, културен институт или организация с дейности в областта на културното наследство самостоятелно преценява кога ще има готовност да осигури достъп до експозициите си. За целта е необходимо да се създаде организация, свързана с регулирането на броя посетители, гарантиране на социалната дистанция от не по-малко от 1,5 метра, защитна екипировка за служителите, периодична дезинфекция на помещения и повърхности и други, съобразно мерките, предвидени в заповедите на министъра на здравеопазването и публикувани на сайта на МЗ, с които се налагат или облекчават противоепидемични мерки.

Към момента, освен осигуреното финансиране по стандарти, културните институти имат възможност за кандидатстване по програмите на Национален фонд „Култура“ и на Министерството на културата с проекти, които да осигурят допълнителна възможност за възстановяването на сектора в близко бъдеще. Допълнителна възможност предоставя Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, която се осъществява със средства, осигурени от Кралство Норвегия, Република Исландия и Княжество Лихтенщайн и чиято цел е подпомаганвето на реализацията на различни творчески проекти и привличането на нови публики, информират от Министерството на културата.

Христо Мутафчиев
Христо Мутафчиев


На този етап обаче все още никой не може да каже дали и при какви мерки кината, театрите и концертните зали ще може да заработят. Експерти прогнозират, че това няма да се случи за началото на новия творчески сезон през септември. Има мнения, че остава опасността от втора вълна при нарастването на заболеваемостта от коронавирус точно през есента. Репетиционният период на театрални постановки може да започне по-рано, тъй като участниците в тях могат да работят по няколко, смята актьорът Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България. Той припомни, че бе взето решение до излизане от извънредното положение и 6 месеца след това театрите да бъдат финансирани директно от Министерството на културата. В момента те са освободени от формата на делегиран бюджет.

Министреството на културата обяви мерки, които да помогнат в тази трудна ситуация на свободните артисти. Държавата осигури по три минимални работни заплати на тези, които отговарят на изискването да са имали доход под 1000 лева месечно през изминалата 2019 година и да са си плащали данъците и осигуровките. Средствата са от бюджета на Министерството на културата, за сметка на други дейности. Тези, които са имали доход над 1000 лева, не могат да се възползват от това предложение.

За артистите с по-висок месечен доход от 1000 лева през миналата година е предвидена възможност да теглят три месеца подред безлихвен банков кредит от 1500 лева, който да започнат да изплащат чак след 5 години. Мярката е в подкрепа на тези, които 6 месеца до преди извънредното положение са били на трудов договор и едновременно с това са в неплатен отпуск към настоящия момент. Много творци обаче са работили на граждански договор и не могат да кандидатстват и по тази мярка.

От Министерството на труда и социалната политика предложиха социална мярка за семействата с деца до 14 години – еднократна помощ от 375 лева за отглеждане на дете, което не посещава детска градина или училище, защото те са затворени заради епидемията. Тази мярка обаче важи само за родители, които са ползвали минимум 20 дни неплатен отпуск, или са останали без работа и нямат право на обезщетение за безработица. Практиката показва, че много артисти не могат да се вместят и в тези изисквания за получаване на реална финансова подкрепа. Така че пред тях стои неотложният въпрос – до кога ще издържат да живеят от спестявания и чрез помощта на близки и роднини?

Тази седмица свободни артисти изпратиха отворено писмо до вицеприемера Томислав Дончев, който отговаря за Министерството на културата, и до финансовия министър Владислав Горанов, в което искат спешни мерки за спасяването на културната сцена. Документът е подписан от организации от сектора и в него се припомня, че България е получила от Европейската комисия 812 млн евро за справяне с кризата в пет приоритетни области, сред които е и културата, включително независимия културен сектор. Посочва се още, че досега Министерството на културата не е предприело стъпки за подпомагане на организациите в независимия сектор – театрални групи, културни оператори, организатори на кино и музикални фестивали.

“Настояваме за незабавно действие да защитим независимата култура в България, да спасим от разрушаване този от години недофинансиран сектор и да позволим на независимите културни организации и артисти да продължат да работят за позиционирането на България на европейската културна карта и достъпа на българската публика до качествено световно и българско културно съдържание“, пише в отвореното писмо до Томислав Дончев и Владислав Горанов.

Петиция с искане за отваряне на залите стартираха български танцови, творчески и музикални юридически и физически лица, като документът до момента е подкрепен от над 3600 души. „Вече два месеца нашият бранш е сериозно засегнат от забраната, продиктувана от извънредното положение, да упражняваме своята професия. Това доведе до прекратяване дейността на всички работещи специалисти в танцови, творчески и музикални зали. Затваряйки залите, хиляди хора бяха лишени от емоционално, физическо и психическо поддържане на своето здраве, както и сриване на имунитета, вследствие на социалното дистанциране“, пишат авторите на петицията.

И предлагат залите да отварят поетапно – от 14 до 21 май да се разрешат индивидуални занятия при засилени хигиенни мерки, а от 22 да се позволят и занятия по групи в зависимост от квадратурата на помещения и при спазване на регламентираното отстояние на хората и дезинфекция на помещенията.

Дано държавата реагира бързо, адекватно и с широкоспектърни реални мерки, за да бъдат неутрализирани до минимум негативните последици от извънредното положение върху толкова чувствителната и недофинансирана от години сфера на културата.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here