Представят новия брой на Алманаха за литература, изкуство и култура „Мизия“

0
749
ХГ
ХГ Дарение "Колекция Светлин Русев"

Новият брой на Алманаха за литература, изкуство и култура  „Мизия“ на Дружеството на плевенските писатели ще бъде представен днес, 14 ноември, във филиала ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“ от 16,30 часа.

Двете книжки за 2019 г на изданието, обединени в едно книжно тяло, са събрали проза, поезия, публицистика, литературна критика, хумор и произведения за деца, както и преводна поезия. Отделено е място на юбилейните годишнини на много от плевенските културни институти и известни личности в областта на литературата и културата от Плевен: 105 години от рождението на Александър Муратов и Константин Георгиев; 100 години от рождението на Цветан Спасов; 150 години от създаването на първото голямо читалище в Плевен – “Съгласие 1869”; 100 години театър в Плевен. Отбелязани са и юбилейните годишнини на много от другите плевенски читалища, 60-та годишнина на Северняшкия ансамбъл, 65-та годишнина на Регионалната библиотека “Хр. Смирненски”, както и кръглите годишнини на редица плевенски личности – Никола Ракитин, Катя Попова, Тома Трифоновски и Сидония Атанасова.

Както винаги, в алманаха има интересна поезия и проза от Найден Вълчев, Георги Константинов, Спаска Гацева, Вера Стефанова, Елена Вълкова, Лалка Павлова, Осман Мустафов, Христина Комаревска, Весела Димова, Пелин Пелинов, Атанас Славчев, Цветан Лалов и много други познати на плевенчани имена, които са и автори на “Литературен свят”. Литературната критика и публицистика са представени от Лалка Павлова, Татяна Любенова, Георги Николов, акад. Благовеста Касабова, Красимира Кацарска, Владо Любенов.

В рубриката “Млади гласове” са включени трима млади автори, а преводната поезия е дело на Люлин Занов, Лалка Павлова, Татяна Любенова и Петко Недялков. В раздела за деца се отличават имената на Гергина Давидова, Евгения Вътева, Веселин Чернялски, Витка Витанова и други. Хуморът и сатирата са представени от Георги Константинов, Христина Комаревска, Цветан Розов, Петко Спасов и Веселин Чернялски.

По традиция в алманаха е направен обзор на литературното творчество на плевенски автори през 2018-2019 година, а художник на броя е Страхил Найденов, член на Съюза на българските художници, на Международната организация за пластични изкуства и на Групата на плевенските художници.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here