Монтират паметника на Девета пехотна плевенска дивизия – предстои тържественото му откриване

0
981
Паметник на девета пехотна плевенска дивизия

Започна монтирането на паметника на Девета пехотна плевенска дивизия на площад „Свободата“ в центъра на Плевен. На най-високия пиедестал на монумента е поставена фигура в цял ръст на командира на Девета плевенска дивизия – генерал Владимир Вазов, а в четирите краища на мемориала са монтирани фигури, изобразяващи бойци с униформи от периода 1912-1918 г. – Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни. В долната част на постамента ще има надписи: „На героите от 9-та пехотна Плевенска дивизия вечна слава“, „Акалан 1913“, „Ниш 1915“ и „Дойран 1918“.

Мемориалът ще бъде официално открит на 16 ноември, събота, от министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Паметникът е първият от такъв мащаб, издиган през последните 75 години, и посветен на една от най-големите победи на Българската армия през Първата световна война – битката при Дойран.


На тържествената церемония ще присъстват и представители на ръководството на Щаба на отбраната, командири на видовете въоръжени сили, представители на местната власт, депутати, дарители, членове на Инициативния комитет за издигане на паметника.


Тържествата ще започнат в 10,45 ч. на площад „Възраждане“ с изпълнения на военни духови оркестри и демонстрация на строеви хватки с оръжие. В 11,30 ч. участниците ще се отправят към площад „Свободата“, където в 12 ч. ще се състои официалният ритуал по откриване на паметника на Девета пехотна плевенска дивизия.

Министерството на отбраната активно участва в осигуряването на финансови и материални средства за изработване на скулптурните композиции. С лични дарения се включиха и народни представители, общественици, политически партии и граждани.***
През годините са правени няколко опита да бъде изграден паметник за увековечаване на подвига на българския войник в битката при Дойран. През 1936 г. в гр. Плевен е учреден Инициативен комитет за изграждане на паметник на героите от 9-а пехотна Плевенска дивизия. Изготвен е проект, започва усилено събиране на средства. Военновременната обстановка в страната, както и последвалите драматични събития около и след 9 септември 1944 г. осуетяват намеренията на плевенската общественост. Събраните средства за паметника изчезват безследно.

През 2000 г. е взето решение за издигане на паметник, но липсата на достатъчно финансови средства принуждава организаторите да се задоволят само с поставянето на паметна плоча в района на паметника на 4-и пехотен Плевенски полк.

На 16 март 2018 г. под патронажа на министър Каракачанов бе създаден Инициативен комитет „Героите на Дойран“ за изграждането на паметник, във връзка със 100-годишнината от битката при Дойран и края на Първата световна война. Проектът бе утвърден от Областната комисия „Военни паметници“, съгласно Закона за военните паметници. Макет на проекта мина и на обществено обсъждане в гр. Плевен, като получи пълно одобрение.

***
Първата световна война (1914 – 1918) е кулминацията на усилията на българския народ за освобождение на останалите под чужда власт български земи и обединението на разпокъсаната ни Родина. От 1915 г. до 1918 г. Българската армия се сражава на два фронта срещу войските на световни империи като британската, френската, руската и повечето балкански страни. Извоювани са славни победи, не е загубена нито една битка и не е пленено нито едно българско бойно знаме. Едно от най-героичните сражения през Първата световна война, увенчано с категоричността на успеха и изписано със златни букви в световната военна история, е Дойранската епопея. Девета пехотна плевенска дивизия, добре подготвена и изкусно ръководена от ген. Владимир Вазов, през 1918 г., извоюва блестяща победа, запазвайки честта на Родината в края на войната.

Подвизите на българските офицери и войници по фронтовете са безпримерни, но над 100 хиляди от тях никога не се завръщат по родните места, а гробовете им са безкръстни, останали извън пределите на Отечеството. В памет на падналите герои българският народ веднага след войната започва да изгражда военни паметници и мемориали в градове и села, за да достигнат те над 3000 в наши дни.

Текст: Министрество на отбраната

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here