Предлагат създателя и художествен ръководител на детски хор „Звъника“ Иванка Делийска за почетен гражданин на Плевен

0
293
Иванка Делийска, архив:
Иванка Делийска, архив: "Духът на Плевен"

Предложение за удостояване със званието „Почетен гражданин на Община Плевен“ на Иванка Делийска – създател и художествен ръководител на Детски хор „Звъника“, ще бъде разгледано от ресорната комисия в Общинския съвет – Плевен. Вносител на предложението е кметът на Общината Георг Спартански.

„Една от най-достойните емблеми на град Плевен и безспорен образец за детско певческо изкуство не само в страната, а и в много други държави, е хорът „Звъника”, чийто създател и художествен ръководител вече 38 години е г-жа Делийска”, се казва в предложението от градоначалника до председателя на местния парламент Мартин Митев, който е и председател на Комисията по Наредба №11 на ОбС – Плевен, за удостояване със званието „Почетен гражданин на Община Плевен“.   

Иванка Делийска е родена в с. Черни Вит. Средното си образование завършва в плевенското Средно музикално училище „Панайот Пипков” в Плевен, където учи в класа по оперно пеене на известната педагожка Дора Гложенска. Следва кариера на оперна певица в плевенската опера „Христо Бръмбаров”. Слизайки от сцената, тя създава през 1984 г. Детски хор „Звъника”. Началото е поставено с около 15 деца, а новото столетие формацията посрещна със 150 момичета и момчета на възраст от 4 до 15 години. Днес „Звъника” се гордее със своите над 500 възпитаници, много от които остават във формацията до абитуриентска възраст.

Много и значими са отличията от национални и международни конкурси и фестивали за „Звъника” през годините. Голямо признание за хоровата формация са и думите на оперната прима Гена Димитрова: “Брилянтен, звънтящ полет на детски гласове и души. Звън от щастливи светове и души. Това са хор “Звъника” и Ваня Делийска.”, припомня в предложението си Георг Спартански.

Званието “Почетен гражданин на Община Плевен” се присъжда на български и чуждестранни граждани за: изключителен дългогодишен последователен принос и заслуги за развитието на Общината; изключителни постижения в областта на обществения, научния, стопанския, социалния, културния и спортен живот; принос, свързан с утвърждаване авторитета на общината; дългогодишна обществено-полезна дейност и дейности, свързани със социалното подпомагане и развитието на гражданското общество в общината; дарителство с непреходна стойност и обществена значимост; за проявен изключителен героизъм.

Писмено предложение за удостояване могат да правят: кметът на Общината; председателят на Общинския съвет; най-малко 10 общински съветници; обществени, професионални и творчески организации; Инициативни граждански комитети в състав не по-малко от 30 души, формирани чрез  съответна подписка.

Всички постъпили предложения се разглеждат първо от Комисията по Наредба №11 в състав: председателят на Общинския съвет, председателите на 10-те постоянни комисии и членовете на Постоянната комисия по „Култура, вероизповедания и международна дейност” в местния парламент.

До момента направените предложения са две: за Максим Горанов – български музикант и композитор, внесено от 38 общински съветници и подкрепено с писмо от Плевенската филхармония, и за Иванка Делийска. И двете предстои да бъдат разгледани на заседание през м. април. При съответните решения от страна на Комисията председателят й и председател на Общинския съвет Мартин Митев внася предложенията за удостояване със званието на заседание на Общинския съвет.

Званието „Почетен гражданин на Община Плевен” се връчва на тържествено заседание на местния парламент за 15 май – Празника на Плевен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here