Даниела Табакова изпраща послание за доброта с поетичен авторски рецитал

0
608
Даниела Табакова
Даниела Табакова, снимка: Николайка Цонева

Даниела Табакова ще изпрати послание за доброта с поетичен авторски рецитал. Литературното събитие ще е на 30 март, от 18,30 ч., в кафе “Бордо” (ул. “Сан Стефано” 14) в Плевен. Поетесата ще представи свои стихове от стихосбирките си „Другата Марлене“ и „Куршум назаем“, както и някои нови творби. Входът е свободен.

“Другата Марлене” е книга, която всяка жена трябва да носи в дамската си чанта, за да потвърди верността на любовната си посока, или да избегне препъването към глухата улица на безсмислената всеотдайност. Книга, към която всеки мъж може да посегне, за да разбере, че когато си срещнал любовта, не трябва да й позволяваш с лека ръка да си тръгне. Защото винаги рискуваш да те подмине “една Марлене с шапка във ръка”, за да превърне палача в жертва на собствената му съвест.

В „Куршум назаем“ – в една странна, но съвместима симбиоза, се подреждат сред хаоса човешката и Божествената любов. В това словесно пространство са и нейните близки, там са и всички видени и невидени, но усетени послания от хора, места и ситуации, които изпълват със съдържание битието на поетесата. 

„Тази книга е моето лично и непринудено послание към читателя за „красивото живеене на некрасивия живот“, за „навременното прощаване на непростими заради егото неща“Тази книга съм аз самата, минала по новия мост на своя живот“, признава откровено авторката.

По професия Даниела Табакова е лекар, специалист по образна диагностика. Ежедневно се среща с човешката болка и вдъхва надежда на пациентите дори в случаите, в които везните натежават в негативна посока. Признава, че в последните години от живота си всяка сутрин се буди с мисъл за благодарност – че е тук, че диша и се движи, че посреща изгревите и залезите и е заобиколена от най-скъпите й хора. Благодарна е и за срещите си с онези, които наричаме по навик „врагове“, но е убедена, че те всъщност са наши учители, на които също трябва да сме признателни за уроците.

Работи с огромно удоволствие избраната професия и специалност и знае, че нищо не е случайно. Като дете обича да рисува, да твори, а днес разгадава онези истински картини като пъзел, което е в помощ на нейните колеги от други специалности. Убедена е, че добрата дума също лекува, а цялата палитра от емоции, мисли и преживявания, които я владеят, трансформира в своите стихове.

Част от темите в първата й книга „Другата Марлене“ са любов и раздяла, полет и приземяване, болка и опиянение, а втората й стихосбирка „Куршум назаем“ е събрала по-мъдри и зрели творби, наситени с прозрения, топлина и много чувства. Редактор и на двете й творби е голямата българска поетеса Маргарита Петкова.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here