Посланикът на Черна гора и спортната легенда Весела Лечева мотивираха учениците от СУ “Иван Вазов” в Плевен да избират спорта и изкуството пред агресията и зависимостите

0
326
Проект

Разнообразни събития и флашмоб, обединени под мотото „Младежкият глас на Плевен”, се състояха в СУ „Иван Вазов” – Плевен, на 6 ноември. Инициативата се реализира в рамките на проекта „Младите хора – Бъдещето на област Плевен – гражданско активни“, финансиран от Министерството на младежта и спорта по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10 от закона за хазарта за 2023 година. Проектът се изпълнява от Асоциция “Докосни дъгата” с председател д-р Денислава Ангелова, информират от организацията.

Проявата има за цел да популяризира спорта, музиката, танците и изкуството като средство срещу агресията и зависимостите, да мотивира младежите да преследват целите и мечтите си, както и да спомогне за развитието на отношенията между ученици, младежи и фенове на спортисти и клубове в община Плевен.

Мероприятията започнаха с двама специални гости. За да се видят с младежите, в СУ „Иван Вазов” – Плевен пристигнаха легендата в спортната стрелба Весела Лечева и г-жа Йелена Филипович – Стоянов, изпълняваща длъжността посланик на Черна гора в България. Те бяха посрещнати тържествено от Мажоретния състав и Първия ученически гвардейски оркестър към училището.

Весела Лечева, която е петкратна световна шампионка, олимпийска вицешампионка и носител на четири световни купи по стрелба, проведе емоционална среща с десетки ученици във физкултурния салон на СУ „Иван Вазов”, сред които и възпитаници на СУ „Георги Бенковски” с директор Мариана Костова. Пред тях тя сподели интересни подробности за своята кариера и предизвикателствата, които са я съпътствали. Настоящият председател на Българския стрелкови съюз отдели време, за да изтъкне и ползите от спорта.

 „Спортът дава много шансове, спортът може да ви бъде в помощ, спортът калява, възпитава, образова, дисциплинира. Спортът ни дава възможност да преживеем най-силно емоциите на победата, но и най-силно емоциите на загубата. Няма сфера, в която, когато загубиш, да станеш сутринта и да се чувстваш още по-мотивиран да продължиш напред, да знаеш, че това е твоят втори шанс да продължиш и да победиш. В живота ще имате низ от трудности и предизвикателства… Никога не се отказвайте! Стремете се, целете се високо, следвайте мечтите си, трудете се неуморно и се усъвършенствайте!”, обърна се Весела Лечева към младежите. И им напомни: „Спортът е най-силното оръжие срещу всички зависимости и пороци, които ни заобикалят.”

След края на мотивиращата среща последваха много снимки и автографи.

Вълнуващ за младежите бе и разговорът в училищната зала „Европа” с Йелена Филипович – Стоянов, изпълняваща длъжността посланик на Черна гора в България. Нейно превъзходителство разказа историята на Милорад Вукичевич, човек, който се ражда в малко селце в Черна гора и израства в семейство с ограничени възможности. От ранна възраст Милорад имал мечта: да стане лекар и да помага на хората, но пътят към тази мечта не бил лесен. Йелена Филипович – Стоянов изтъкна пред младежите уроците, които тази история носи: да мечтаят, да учат усърдно, да се стремят към целта си, да са готови за жертви и да помагат на другите. Тя поздрави момчетата и момичетата с думите на министъра на народното просвещение Стоян Омарчевски, който още през 1922 г. е казал следното: „Животът само тогава е ценен, когато е вдъхновен от идеи и от стремеж към успеха!“.

„Искам да пожелая на всички вас никога да не спирате да мечтаете смело и да преследвате мечтите си! Това е пътят и от сърце ви пожелавам успех!”, каза още Нейно превъзходителство.

Директорът на СУ „Иван Вазов” Димитър Митев изненада Весела Лечева и Йелена Филипович – Стоянов със специалени подаръци – рисунки, сътворени с вдъхновение от възпитаници на училището, подчертавайки, че „няма нищо по-хубаво от детската рисунка.”

Весела Лечева и Митев

Младежкият празник завърши с вълнуващ концерт в двора на училището. В него се включи обичаният актьор и тв водещ Александър Кадиев, който говори пред младежите за творчеството, за изкуството и за силата на приятелството, след което разигра театрална игра с някои от тях. Последваха музикални изпълнения на една от звездите на първото българско музикално риалити „Star Academy“ – Валентина Александрова, както и на Яна Каменова, позната от друго телевизионно предаване – „Гласът на България“. За доброто настроение допринесоха още талантливите балетисти на „Expose team“ и танцьори от X-Energy Crew . Кулминация на събитието беше атрактивен флашмоб с участието на всички изпълнители и мажоретния състав при СУ „Иван Вазов” с ръководител Надя Тодорова.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here