Почина Андрей Романов – строителят на съвременен Плевен

0
232
Андрея Романов

Днес, на 96-годишна възраст, почина един от най-успешните и запомнящи се кметове на Плевен и негов Почетен гражданин  – Андрей Романов, информират от пресцентъра на Община Плевен.

Андрей Романов е кмет на Плевен от 1971 до 1979 г. Периодът ще остане в новата ни история с реконструкция на централното градско ядро и изграждането на Големия фонтан, трите водни огледала и Водната каскада; строителството на всички подземни съоръжения, в това число подземен проходен колектор, изграждане на нова декоративна настилка на централния площад и засаждането на дървесна и цветна растителност; строителството за по-малко от година на Панорама „Плевенска епопея 1877“, както и алея „Скобелев“. През неговия мандат в Плевен са построени 13 282 апартамента, голям брой детски заведения и училища.

Андрей Романов е награждаван с редица високи държавни отличия, през 2014 г. той получава и званието „Почетен гражданин на Плевен“. През 2021 г. е удостоен и с Почетния знак на Президента на Република България.

Два мандата Андрей Романов е бил кмет и на Община Долна Митрополия. След пенсионирането си се занимава с краеведческа дейност. Автор е на книгите „Славовица през вековете“ и „Време на мечти, време на дела“, както и на сборника „Времето отминава, изграденото остава“.

Името на Андрей Романов ще остане завинаги като пример за отдаденост на своя град, отговорност, решителност, скромност, мъдрост и човечност…

Светла памет!

Поклонението ще се състои на 09.02.2023 г. от 10.00 часа в зала „Плевен“ в сградата на Областна администрация – Плевен, погребението ще се извърши в гробищния парк до стадион „Плевен“ в 13.00 ч.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here