Пано от вълна донесе първа награда от Националния конкурс „Свети Трифон Зарезан“ на Никола Кацарски

0
346
Никола

Никола Кацарски спечели първа награда от Националния конкурс „Свети Трифон Зарезан“ 2023 г. – гр. Сунгурларе. Талантливото плевенско дете е отличено във втора възрастова група (V-VII клас), раздел „Скулптура и приложно изкуство“.

Младият творец завладява журито с изключителния колорит, дълбочина и майсторска изработка на своето пано от вълна, изпълнено чрез техниката сухо плъстене или иглонабиване. “Удовлетворението и радостта от първото място са огромни, тъй като Никола с голямо удоволствие, хъс и желание сам изучава този традиционен български занаят, гледайки видеоклипчета в Интернет”, сподели неговата майка Анелия Костова.

Това е и първа негова плъстена творба, с която се осмелява да вземе участие в престижен национален конкурс. Удовлетворението е голямо и заради факта, че Никола Кацарски участва няколко поредни години в Националния конкурс „Свети Трифон Зарезан“, но едва сега упоритостта и таланта му са възнаградени.

Конкурсът се организира от МОН, НДД, РУО – гр.Бургас, Община Сунгурларе и ЦПЛР – ОДК – гр.Сунгурларе. Творческата надпревара ежегодно е част от Календара на МОН за изяви по интереси и има за цел да съхрани и популяризира българския народен обичай „Трифон Зарезан“.

Никола Кацарски е горд член на Клуб 2018, Клуб 2020, Клуб 2021 на проекта „Успелите деца на България“ на Фондация „Димитър Бербатов“. Той е ученик в VI клас на Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен. 

Никола Кацарски
Никола Кацарски

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here