Плевенското НУИ “Панайот Пипков” ще отпразнува 62 години от създаването си с тържествен концерт

0
471
концерт

Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” – Плевен, ще отпразнува 62 години от създаването си с тържествения концерт „Изкуството – магическа реалност“. Празникът ще е на 25 ноември 2022 г. в ДКТ „Иван Радоев“ – Плевен, от 18,30 ч. На сцената ще се изявят млади таланти, избрали изкуствата за свой път. Входът за публиката е свободен, но с покани.

Историята на Плевенското средно музикално училище започва със заповедта за неговото откриване от 15 април 1960 г., а на 15 септември то отваря врати за своя първи випуск. Година по-късно то приема името на един от апостолите на българската музикална култура Панайот Пипков. Новата самостоятелна сграда по проект на арх. Пантелей Панов се открива на 23 ноември 1968 г. В училището се изучават класически инструменти, акордеон, а от 1966-та и българските народни инструменти кавал, гайда, гъдулка и тамбура. През 1987 г. се открива специалността народно пеене, а от 2002 г. – народни танци.

Със заповед от 20 септември 2004 г. на министъра на образованието и науката СМУ “Панайот Пипков” получава статут на Национално училище по изкуствата. Година по-късно се въвежда изучаването на изобразително изкуство – живопис, скулптура, графика. От 2014 година се изучава специалността “Поп и джаз пеене”, а от следващата учебна година – и специалността “Актьорско майсторство – драматичен театър”.

Пръв директор на Плевенското музикално училище е Иван Свиларов, от 1961 г. в продължение на 34 години на ръководния пост е Божко Шойков, а от 1995 г. – Жечка Димитрова. Настоящ директор на елитната плевенска гимназия е Румен Тодоров, който пое поста след спечелен конкурс през ноември 2019 г.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here