Плевенският театър отбелязва 80 години от рождението на Станислав Стратиев с ярката му и актуална пиеса „Рейс“

0
390
Рейс - Станислав Стратиев

Плевенският Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ ще отбележи 80 години от рождението на именития български писател и драматург Станислав Стратиев с ярката му и актуална пиеса „Рейс“. Адаптацията на текста и режисурата са на проф. Здравко Митков, сценографията е на Петър Митев, а в ролите влизат актьорите Мартина Вачкова, Тончо Токмакчиев, Йоана Кирчева/Диана Ханджиева, Антъни Пенев, Асен Данков, Адриан Филипов и Георги Енчев.

Заглавието е сред шедьоврите на българската сатира, които и днес не губят актуалност и вълнуват публиката. „Станислав Стратиев сякаш не пише комедии, а горчиви хроники на живота ни. А ние вече толкова години се смеем гръмко над ситуациите и героите му, но все не успяваме да кажем „сбогом“ на описаното и престраданото от него… За мен това е трилър, заплетен в мрачните парадокси на морално деформираното ни общество. Щом и днес пътуваме по извратения рейс на изпуснатия от контрол национален автобус. Този фатално съвременен фарс е сред най-тъжните сатирични прозрения на Станислав“, споделя по повод пиесата проф. Здравко Митков.

Написана през 1980 г., с премиера през същата година в Сатиричния театър (постановка: Младен Киселов), „Рейс“ е една от най-поставяните български пиеси. За режисьора Здравко Митков това е шестата интерпретация на текста – от първата му реализация през 1984 г., следва задграничен дебют в САЩ, до предпоследната му постановка през 2015 г., в която Марта Вачкова играе специално адаптирана за нея мъжка роля, позната на театралната публика от емблематичното изпълнение на Георги Парцалев. С Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ Здравко Митков дестилира задълбочените си изследвания по драматургията на Стратиев, предлагайки шедьовър на българската сатира с „Рейс“.

Спектакълът ще се играе на 10 септември от 19 ч. Предвидено е специално намаление на билета за пенсионери – той ще е на цена 3 лева.

За Станислав Стратиев:

Станислав Стратиев (09.09.1941 г. София – 20.09.2000 г. София) е български писател и драматург. Завършва българска филология в Софийския университет през 1968 г. Работи като редактор във вестниците „Народна младеж“ и „Стършел“. От 1975 г. е драматург на Сатиричен театър „Алеко Константинов“, от 1983 до 1986 г. е негов директор, а от 1986 до 1989 г. – художествен ръководител. Сътрудничи с разкази и фейлетони на вестниците „Пулс“, „Стандарт“, „24 часа“ и на списанията „Родна реч“, „Пламък“, „Септември“, „Театър“. Дебютът му в прозата с книгата „Самотните вятърни мелници“ през 1969 г. е посрещнат възторжено от критиката.

Станислав Стратиев е автор на популярни филмови сценарии. Дебютът му в игралното кино е през 1974 г. с „Пазачът на крепостта“, заснет от Милен Николов. Други филми по негови сценарии са „Кратко слънце“, „Слънце на детството“, „Оркестър без име“, „Равновесие“.. 

Пиесите на Стратиев „Римска баня“, „Сако от велур“, „Рейс“, „Максималистът“, „Животът, макар и кратък“, „Балкански синдром“, „Мамут“, „От другата страна“, „Зимните навици на зайците“, „Мотиви за кларинет“ са поставени за първи път в Сатиричния театър. Защото: „Бил съм щастлив в този театър. Най-напред като зрител, като един от щастливците, намерили билетче и вече омагьосани от тази ярка, безпощадна и весела магия, наречена Сатиричен театър. А после и като един от тези, които участват в магията, в нейното създаване или разваляне, това други ще кажат. Но съм бил щастлив. Този театър за мен е като дом.“ 

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here