Авторът на стиховете на емблематичната песен „Една българска роза“ Найден Вълчев навършва 94 години

0
495

Авторът на емблематичната песен „Една българска роза” и Почетен гражданин на Плевен Найден Вълчев днес навършва 94 години. Той е поет, публицист, преводач и автор на текстовете на още много популярни песни, сред които и тази от тв сериала „На всеки километър“.

„Една българска роза“ , талантливо музицирана от Димитър Вълчев и така блестящо изпълнена за първи път от Паша Христова, вече над 50 години живее, вълнува и разказва „за Балкана, за морето, и за всички нас“…

Талантливият поет е роден в село Малка Брестница, Тетевенско. Учи първо там, после завършва гимназия в Плевен и право в Софийския университет, но остава верен на думите. Дълго време е редактор в списанията „Български воин”, „Септември”, „Съвременник”, главен редактор е на „Дарители”, председател на Съюза на преводачите в България и дипломат през 90-те години на ХХ век.

Найден Вълчев пише поезия още като ученик, а през 1953 г. се радва и на първата си издадена книга – стихосбирката „На южната граница“. Появяват се и книгите „Малка повест”, „Пъстра палитра”, „Северна светлина”, „Лунапарк”, „Синьо цвете, влак, жена”, „Златен август”, „Написано на кленов лист”, „Гигантски слалом”, „Младата луна и старата луна”, „Рай за грешни” и др.

Поетът пише и за деца под псевдоним Чик Чирик. Негови са „Българска земя”, „Звъни, звънче”, „Фото Есперанто”, „Жълъдче със шапка”. Автор е и на множество биографични есета за видни българи, сред които Елисавета Багряна, Панчо Владигеров, Ангел Каралийчев, Димчо Дебелянов, Николай Лилиев, Валери Петров, Ивайло Петров, Димитър Вълчев…

Именно с Димитър Вълчев създават песента „Една българска роза”. Найден Вълчев е автор и на стиховете за песните „Някога, но не сега”, „Аз те чаках”, „Тиха вечер” и много други.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here