Плевенският Македонски хор и солистката Калинка Рачева спечелиха златни медали от Световния шампионат по фолклор „World Folk” 2021

0
543
Македонски хор

Македонският хор при плевенското читалище „Парашкев Цветков 2003“ спечели златен медал от XI-я Световен шампионат по фолклор „World Folk” 2021. Певиците се изявиха на сцени в градовете Несебър и Поморие, които бяха домакини на престижното събитие от 19-ти до 29-ти август. Конкурсът се провежда под патронажа на Националната комисия на България за ЮНЕСКО, а мотото на тазгодишното му издание е „Фолклорът за едно по-добро утре!“.

Хорът за македонски песни с художествен ръководител Иван Минков се представи с песните „Смиляна“, „Разплакал се стар, бел дядо“ (акапелно изпълнение) и „Що ми е мило и драго“ по обработки на Ангел Шопов. Калинка Рачева, солистка на състава, също е отличена със златен медал за изпълненията си на „Киряна вино продава“ и Ей, мори, Ружке“ в обработки на Кирил Стефанов. На акордеон й акомпанираше Иван Минков.

Калинка Рачева и Иван Минков

Хорът за македонски песни печели за пореден път високи отличия от Световния шампионат по фолклор „World Folk”, който привлича многобройни участници от различни държави. Тази години, в продължение на десет дни, на сцените на фолклорния празник се изявиха над 1000 участници от повече от 60 фолклорни групи. Публиката се наслади на различни направления на фолклора, в които се представиха изпълнители от Беларус, Босна и Херцеговина, България, Индия, Иран, Казахстан, Китай, Латвия, Малайзия, Молдова, Русия, Тайван, Узбекистан, Унгария и Хърватска.

Журиращата комисия, която оцени компетентно участниците, беше в състав маестро Георги Янков – музикален специалист и диригент; Райчо Димитров – хореограф; Мариана Нуцова – етнолог, Цацрал Баатар – директор на Арт Лар Каучер и Азиатския шампионат по фолклор „Азия фолк“, който се провежда в Уланбатор, Монголия, и проф. Николай Кравцов – заслужил деятел на изкуствата в Русия, кандидат изкуствовед, декан в Санктпетербургския държавен университет за култура и изкуство, лауреат „Золотой книги Отечества“.

Всички изпълнения се записваха с професионална аудио и телевизионна техника, като най-добрите от тях ще се излъчват многократно по повече от 20 кабелни телевизии в България, по 3 сателитни телевизии с обхват цяла Европа, както и по телевизия „EuroFolkTV“ на адрес tv.eurofolk.com. С тези дейности се изпълнява основната цел на Световният шампионат по фолклор „World Folk” за запазване и популяризиране на традиционните народни изкуства и чрез огромните възможности на масмедиите.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here