Плевенски културни дейци излязоха на мирен протест в подкрепа на националния “Да подкрепим българската култура“

0
454
РБ
Екипът на Регионалната библиотека "Христо Сирненски" - Плевен, и представители на Общински хор "Гена Димитрова" се включиха в мирния протест днес.

В Деня на народните будители – 1 ноември, плевенски културни дейци излязоха на мирен протест в 12 ч. в подкрепа на националния “Да подкрепим българската култура“. Сред основните им искания са за минимална заплата от 2000 лева и увеличаване на държавния бюджет за култура до 1% от БВП.

“Ние, дейците на българската култура в цялата страна, излизаме на протест с призив за подкрепа срещу унизително ниските възнаграждения на работещите в музеите, библиотеките, читалищата, музикално-сценичните изкуства, театрите, българското национално радио, държавната агенция „архиви“, българската национална филмотека“, се казва в протестната декларация.

Те призовават за отпускане на допълнителни средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието.

Освен за пари, културните дейци настояват за увеличаване с 50% на единния разходен стандарт за 2024 г. за субсидирана бройка на музеи, художествени галерии, библиотеки и читалища. С декларация се иска да бъдат определени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи на музеи, библиотеки и галерии.

Културните дейци искат и осигуряване на достойни възнаграждения за работещите в БНР, Българската национална филмотека, Държавната агенция “Архиви“.

Протестиращите са категорични, че ако не бъдат чути, ще предприемат общонационални ефективни стачни действия.

Творческият екип на Плевенската филхармония също се включи в мирния протест, но в град Шумен. Там тази вечер музикантите гостуваха с проекта „Световното кино в музика“, част от който са джаз звездите Хилда Казасян, Васил Петров, Теодосий Спасов, Борислав Йоцов, Мишаил Йосифов, Живко Петров и Димитър Крамфилов.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here