Плевенска артсцена „Измерения“ представя за пръв път в Плевен поета Димитър Кабаков

0
457
Димитър Кабаков
Димитър Кабаков

Културният форум Плевенска артсцена „Измерения“, който се организира от Сдружение „Духът на Плевен“, ще представи за пръв път пред плевенска публика многостранния български творец Димитър Кабаков и неговата поезия. Публиката ще поеме по поетичните пътеки на лирическия герой и ще попадне в миговете на тишина, в които той си говори с Бога, а окото на Всевишния го гледа – отвътре. Вижда поривите му, болките, радостите, хилядите въпроси без отговори, съмненията, вярата му и безверието, надеждата, любовта и съкровения му свят. И му вдъхва сили да продължава по пътя на смисъла – уникален и неповторим за всеки.

Димитър Кабаков пише за важните и значими неща от видимия и невидимия свят. Вярва, че в живота всеки човек има своите опори, но в света на поезията тези, които споменава с любов и благодарност, са поетите Емили Дикинсън и Константин Павлов. Поезията е първото, с което Кабаков започва като ученик, но пък е последното, което излиза на бял свят. Заявява себе си като знаково име в съвременна българска поезия още с появата на първата му стихосбирка „Полуесен, полуздрач“ през 2006 г. Високи са оценките и за втората му поетична книга „Дом на вятъра“ (2016 г.).

Той е един от най-успешните представители на съвременната българска драматургия. Също така е талантлив режисьор и актьор, спечелил отдавна признанието и вниманието на критиката и публиката. Над 10 години работи в театър „София”, създава и собствена продуцентска къща „Креди Арте” (2011 г.), която подпомага независими и стойностни театрални проекти. От април 2016 г. ръководи Общинския театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък, а от 4 май 2022 г. е временно изпълняващ длъжността директор на Драматично-куклен театър “Иван Радоев” в Плевен.

Литературната среща “Окото на Бога” с поетичния свят на Димитър Кабаков ще бъде илюстрирана от впечатляващите фотографии на проф. д-р Георги Байчев, специалист хирург и онколог в Клиника “Гръдна хирургия” на ВМА. Любовта му към фотографията и постиженията му в тази област са вдъхновение за многобройните му почитатели, които го познават с творческия му псевдоним Seven seconds. Подбраните кадри ще ни разкажат паралелна история – за безмълвните свидетели на времето – камъните и планините; за красивите и крехки творения на ангелите – цветята, за вечната стихия на морето; за лодките, поели нанякъде; за силуетите и дърветата на пост…

Музикалните щрихи в тази пъстра картина ще са вълнуващите изпълнения на Ансамбъл “Акордеомания” с ръководител Ценка Тодорова при НУИ “Панайот Пипокв” – Плевен. Младите таланти Денислав Банев, Станислав Нешков, Станислав Мурджев, Мая Тодорова и Ивайло Георгиев ще споделят с публиката своето красиво изкуство.

За специалната атмосфера на събитието ще допринесат и лечебните звуци от тибетските купи на Албена Маринова – дългогодишен йога преподавател, основател и домакин на Студио „Йога за живота“, звукотерапевт и йога терапевт с интереси в областта на психотерапията.

Творческата среща е на 3 юни, от 19 часа, в Камерната зала на Драматично-куклен театър “Иван Радоев” в Плевен. Входът е свободен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here