Изложби на Николай Стайковски и Аршак Нерсисян откриват в ХГ “Илия Бешков” в началото на юни

0
329
Изложби в ХГ "Илия Бешков"

Две интересни изложби ще бъдат открити в началото на месец юни в Художествена галерия “Илия Бешков” в Плевен – на Николай Стайковски и на Аршак Нерсисян.

Почитателите на Николай Стайковски могат да се насладят на негова живопис и графика на 1 юни от 18 часа. Той е роден на 11 май 1956 г. в Плевен. През 1975 г. завършва Художествена гимназия в София, а след военната си служба (1977-1981 г.) следва в Академията за изящни изкуства във Варшава (Полша) при проф. А. Руджински, проф. Х. Хростовска и проф. Е. Марковски. Започва във факултет „Вътрешна архитектура и оформление на изложби”, а след това – в „Графика”. Образованието му е прекъснато заради политическите му убеждения. През 1982–1983 г. учи „Живопис” при проф. Светлин Русев, а през 1986 г. завършва „Графика” в Националната художествена академия в София при проф. Галилей Симеонов.

През 1999-2001 г. специализира в Академията за изящни изкуства във Варшава при проф. Рафал Стрент, а през 2001-2002 г. – има специализация в Педагогическия факултет, Катедра “Изкуство на Радомската политехника” при проф. Кшищоф Визнер. Получава възможност да направи докторат в Католическия университет в Люблин при проф. Ламенски, но по семейни причини се завръща в България.

Член е на СБХ, на Агенцията за защита на авторските права ИЗА-Арт и на Националната асоциация за дизайн и реклама. Членува в Ротари клуб – Плевен до 1998 г., след което учредява Ротари клуб – Троян. Участва в международни пленери в България, Полша, Словакия и др.

Голяма част от самостоятелните му изложби са организирани зад граница или с участието или домакинството на чужди институти. Участва в десетки общи художествени изяви, представителни изложби зад граница, както и в много международни изложби: Международно биенале на графиката – Варна, Международно триенале – София, Биенале на хумора и сатирата – Габрово, Интериорен минипринт – Леседра, биеналета за екслибрис и др.

Лауреат е на награди, в т.ч. втора награда на Национален конкурс за плакат – 1988 г., втора награда на Конкурса „Варшавска графика” – 1999 г. и специална награда на Съюза на полските художници – 2000 г.

Негови творби се намират в Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, ХГ „Илия Бешков” в Плевен, Историческия музей в Плевен и други институции и частни колекции в Европа.Другият интересен автор, който представя ХГ “Илия Бешков”, е Аршак Нерсисян, който миналата 2021 г. напусна този свят. Срещата с неговото творчество е на 2 юни от 18 часа. Куратор на експозицията е проф. Аксиния Джурова.

Творецът е роден през 1952 г. в Ереван, Армения, където завършва Художествената академия със специалност “Графика”. Специализира в Литва, Латвия и Санкт Петербург, Русия. В периода 1989-1994 г. работи като художествен редактор на списание „Жените на Армения“.

От 1996 г. живее постоянно в България и работи като художник на свободна практика. Има над 40 самостоятелни изложби у нас и извън страната. Участвал е в Национално биенале – Бургас 2010, 2012, 2014 г., в Национална изложба „Портрет“ – Шипка 6, изложба „Майстори на портрета“ в зала Средец.

Има много участия в пленери в България: в Малко Търново, Китен, Пловдив, Еркеч, Кюстендил и др. Изявява се и в международни артфоруми, между които в Черна гора, в симпозиум в гр. Пьохларн (Австрия), в Будапеща (Унгария), в „Биенале на изкуствата“ и със самостоятелна представителна изложба на Българския културен център в гр. Курск (Русия), със самостоятелна изложба в Берлин (Германия).

През 2009 г. става член на Дружеството на бургаските художници, а през 2009 г. му е връчена Годишната награда на галерия „Бриз“ – Бургас, за най-успешен художник. От 2010 г. е гост-член на Дружеството на пловдивските художници и през 2012 г. творчеството му е представено в голяма изложба в Градската художествена галерия в Пловдив.

Критиката отбелязва за Аршак Нерсисян, че изследва възможностите на вариантност, основани на различни стилистики, което е присъщо на динамичната му природа. Определят стила му като странно съчетание на южен темперамент и на една изискана и рафинирано северняшка школа, които раждат интересни сюжети, нарисувани с деликатност и майсторство.

Илюстрира книги с поезия и др. 

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here