ДЮФА “Нашенчета” развълнуваха публиката на Международния детски фестивал на изкуствата „Млади таланти 2022“

0
718
ДЮФА

Певци и инструменталисти от Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Нашенчета“ при Център за работа с деца в Плевен се представиха достойно на Международния детски фестивал на изкуствата „Млади таланти 2022“, който се проведе от 16 до 21 май 2022 г. в София. Плевенските талантливи деца развълнуваха публиката и получиха възторжени аплодисменти за изявите си. Организатори на престижния форум са Министерството на образованието и науката и Националният дворец на децата.

Диригент и ръководител на Хора на детско-юношеския ансамбъл е Петя Банева – дългогодишен солист на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци “Иван Вълев” – Плевен, а Мариян Туджаров е ръководител на инструменталните състави и гъдуларите.

Младите изпълнители участват във Фестивала (в l-ва възрастова група – до 4-ти клас) с песните “Малкай мома цвете брала“ и “Петър на Ганка думаше“ в оркестрация на Мариян Туджаров, като най-малките артисти в състава са само на 6 години.

Другият състав е смесен и включва изпълнители от 9 до 17-годишна възраст, които се изявяват с песните “Срещнаха се два даняца” и “Мома Ангелина”. Певиците показват вокално майсторство с акапелното изпълнение на известната и обичана „Неранза“ по музика на Иван Вълев.

Петя Банева и нейните малки и по-големи народни певици.

Солистката Сиана Маркова се представя с песента “Отишла е малка мома“, а дуетът Йоан Димитров и Виктор Иванчев – с “Алтън Яно“. Много емоции донесе на публиката солистичното изпълнение на гайда на Симеон Дереков с преподавател Генади Цанин и камерното трио гъдулки с ръководител Мариян Туджаров.

За изявите си певците и инструменталисти от Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Нашенчета“ при Център за работа с деца в Плевен получиха статуетки и грамоти, а индивидуалните и камерни изпълнители – медали и грамоти.

Международният детски фестивал на изкуствата „Млади таланти 2022“ се провежда за 14-та година. В него участваха деца и младежи до 19 години от музикални, театрални, танцови формации, школи по изобразително и приложно изкуство, фото клубове, литературни студиа, групи и състави от всички видове образователни институции, читалища и др. През учебната 2021/2022 година Фестивалът нямаше конкурсен характер.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here