Марина и Никола Кацарски спечелиха най-престижните отличия от Международния фестивал „Българска душа на Святата земя“ в Израел 

0
489
Марина и Никола Кацарски

Марина и Никола Кацарски спечелиха най-престижните отличия от VI-я Международен фестивал „Българска душа на Святата земя“, който се проведе онлайн от 2 февруари до 17 май 2022 г. в град Бат Ям, Израел. Никола е носител на Гран при в раздел “Литературно творчество”, категория “Проза” – възрастова група 10 – 12 г. Отличието е над първата награда и беше връчено на плевенския талант за неговия разказ „Старият орех“, в който разглежда темата за обезлюдяването на българските села.

Никола Кацарски грабна най-високото отличие и в категория “Изобразително изкуство” – в същата възрастова група. Журито му присъди Гран при за творби му „По жътва“, изпълнена с маслен пастел, и акварелите „Красотата на Рила планина“ и „Щърко шарен, добре си ни дошъл!“.

В този раздел Марина Кацарска също е удостоена с Гран при. Тя се представи с живописните си рисунки „Розобер“, „Българска шевица“ и „Да пазим белия щъркел!“. Талантливата плевенчанка грабна и Първа награда в раздел “Фотография”.  

Международният фестивал „Българска душа на Святата земя“ се организира всяка година от Артсалон „Сели – култура на народите“, Цвика Брот – кмет на гр. Бат Ям, и Държавната агенция за българите в чужбина. В артсъбитието участваха таланти от 15 държави и четири континента, които твориха на тема „България в моите очи“.

Чаровните 11-годишни близнаци от Плевен усъвършенстват уменията си в сферата на изобразителното изкуство в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here