Плевенчанинът Виктор Петров спечели Наградата за съвременно изкуство БАЗА 2023

0
745
Виктор Петров - Награда БАЗА

Плевенчанинът Виктор Петров спечели Наградата за съвременно изкуство БАЗА 2023. Наградата е стипендия и осем седмици пребиваване в Residency Unlimited в Ню Йорк през 2023 г. След резиденцията художникът организира самостоятелна изложба в галерията на Института за съвременно изкуство – София. Наградата БАЗА се организира съвместно от Института за съвременно изкуство – София, Фондация „Едмонд Демирджиян“, Софийска градска художествена галерия, Фондация за гражданско общество – Ню Йорк, международната мрежа Награди за млади художници YVAA и Trust for Mutual Understanding. През 2023 г. проектът е съфинансиран от фондация „Лъчезар Цоцорков“.

Отличието беше връчено на Виктор Петров за скулптурната му серия “Вградена невеста” 2023, създадена от арматурна стомана, пръстен, тапа за сифон, стругована стомана, порцеланови чинии, железни верижки. Творбата се позовава на легенда от българския фолклор, която разказва за ритуалното убийство на съпругата, целящо да укрепи вечно рушащия се градеж на мъжа ѝ – майстор-строител. Този мотив се определя във фолклорната наука като жертвоприношение при строеж и до ден днешен заема важна част от културната митология на Балканите.

Главните обекти в серията наподобяват две от типичните постройки, срещани в баладата – църквата и моста. Te са конструирани от 600 метра арматурно желязо, огънато и завързано във формата на сушилници за чинии. „Вградена невеста“ съчетава и естетизира обекти и материали от домакинския труд и от архитектурата. По този начин тя се фокусира върху патриархалните структури, които до ден днешен определят коя работа и кои членове на обществото са ценни и следователно коя цел си струва жертвата.

Виктор Петров е роден през 1991 г. Израснал е в Плевен, а в момента живее и работи в Берлин. Учил е в Университета за изкуство и дизайн в Хале, Германия, както и в Университета по изкуствата в Берлин, където през 2021 г. завършва обучението си при проф. Моника Бонвичини. Неговата дипломна работа е отличена с наградата UdK Art Prize, наградата Ursula Hanke-Förster, както и със стипендията Karl Hofer. В работата си изследва връзката между социалното, архитектурното и политическото тяло. Неговите инсталации и скулптури разкриват динамиките на власт, вписани в обекти, структури и междуличностни отношения. Творческият процес на Виктор Петров се основава на научно проучване и се характеризира с фин хумор и отдаденост на материала. Начална точка на дългосрочните му проекти са различните видове структурно насилие и техните банализирани форми на проява в ежедневието.

За отличието Виктор Петров се конкурира с авторите Алина Папазова, Вероника Десова, Ивелина Иванова, Калина Мавродиева, Мартиан Табаков и Никола Грозданов. Изложба с творбите на всички номинирани за наградата БАЗА 2023 млади творци беше открита в края на юли и може да бъде посетена до 6 септември 2023 г. в Софийската градска художествена галерия. Организатори на събитието са Институтът за съвременно изкуство – София и Фондация „Едмонд Демирджиян“ съвместно със Софийска градска художествена галерия и Фондация „Лъчезар Цоцорков“. Куратор е Марина Славова.

Наградата за млад художник е основана през 1990 г. в Чехия от създателката на Фондацията за гражданско общество (САЩ) Уенди Люерс по инициатива на Вацлав Хавел. Днес тя съществува в дванадесет държави от Централна и Източна Европа, обединени в Международна мрежа за награди за млади художници YVAA (www.yvaawards.org).

В България Наградата БАЗА е основана през 2008 г. по инициатива на Мария Василева и се организира от Института за съвременно изкуство – София и Фондация „Едмонд Демирджиян“. От 2021 г. Фондация „Лъчезар Цоцорков“ подкрепя номинираните автори с финансиране на проектите им.

В конкурса могат да участват художници до 35 г. Жури с двугодишен мандат номинира между четири и осем участници, а изложбата на избраните автори се провежда в СГХГ. Победителят се обявява по време на откриването.

Носители на наградата БАЗА досега са Рада Букова (2008), Самуил Стоянов (2009), Антон Терзиев (2010), Викенти Комитски (2011), Леда Екимова (2012), Кирил Кузманов (2013), Зоран Георгиев (2014), Александра Чаушова (2015), Димитър Шопов (2016), Мартина Вачева (2017), Мартин Пенев (2018), Вълко Чобанов (2019), Мария Налбантова (2020), Марта Джурина (2021), Красимира Буцева (2022).

Членовете на журито на Наградата БАЗА за 2023 г. са Айлийн Дженг Линч, Васил Владимиров, Димитър Божков, Мариела Гемишева, Мария Налбантова и Мартина Йорданова – председател.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here