Плевенчанин създаде най-богатата туристическа виртуална библиотека в България

0
1828
Сдружение

Димитър Петров, председател на Сдружение „Приятели в приключенията“, създаде най-богатата туристическа виртуална библиотека в България. Работата по събирането и сканирането на литературата започва преди 2 години, като продължава и в момента. „Моята цел е да събера на едно място цялата по-голямата част от туристическата периодика на едно място“, информира той.

Усилията си струват и вече в библиотеката е налично цялото течение на голяма част от туристическата периодика, излизала в България през XX век. Това са списанията „Български турист”, „Млад турист”, „Студенец”, „Организатор”, „Народен турист”(1947 и 1948 г) и „Турист” (1956 г). Над 40 са заглавията от поредицата „Малка туристическа библиотека”. Читателите могат да открията книги на планинарска тематика, между които „Планини и хора”, „Завладяване на планините“, „Водач на свръзка“, „Сахарски бележник”, „Звезди и бури” и др.

Сред четивата са и множество пътеводители и справочна литература, както и юбилейни сборници: „40 години туризъм в България”, „Юбилеен сборник на ЮТС (1911-1921)”, „Годишник на Български алпийски клуб” и др. „Останете си вкъщи и четете от голямото разнообразие на туристическа книжнина в нашата библиотека“, призовават от Сдружение „Приятели в приключенията“. Любопитните могат да разгледат литературата на адрес http://www.friendsadventures.org/

За любителите на туризма от Сдружението споделят в страницита си във Фейсбук разкази в картини, свързани с историята на туристическото движение в България. Сред тях са историите за изграждането на хижите Узана и Козя стена в Стара планина.

Построената хижа Козя стена – 1941 г.
източник: ДА – Плевен
Членове на дружество „Кайлъшка долина“ по време на Празник на физкултурата. Плевен 1948 г.
източник: РИМ – Плевен
Горе: Строежът на старата хижа „Узана“, 1931 г.
Долу: Строежът на новата хижа „Узана“, 1937-1938 г.


Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here