Честит празник, театрали!

0
765
театър

Творците, ангажирани с изкуството в храма на Мелпомена, празнуват Международния ден на театъра на 27 март. Датата е избрана през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г.

Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен, съществува като професионален театър вече 101 години и има собствена трупа и режисьори. От 1998 година към него е открит Куклен отдел, който е продължител на плодотворните традиции на несъществуващия вече Плевенски държавен куклен театър. Сградата, в която се помещават театралите, е построена в края на 19 век и разполага с няколко сцени.  

В жанрово отношение колтурният институт е широкоспектърен – поставя от класическа драма до съвременна драматургия. Репертоарът включва традиционни театрални заглавия, експериментални постановки, търсене на разнообразни сценични форми, обединяващи различни видове изкуства. Специално внимание се отделя на представленията за деца. Трупата гостува с успех на най-престижните сцени в столицата и страната, участва на международни и национални фестивални форуми.

През две години в Плевенския театър се провежда Национален конкурс за българска драматургия на името на Иван Радоев. Номинираните пиеси се публикуват в поредица сборници с името „Десет”. Към театърът работи Детско-юношеска театрална студиа.

Тази година Международният ден на театъра ще бъде отбелязан навсякъде нестандартно – в изолация, заради епидемията от коронавирус. Театрите по света, обаче, не спират да излъчват представления онлайн, за да не губят контакт с публиката си и да останат верни на мисията си да създават магията на изкуството за душата.

Честит празник, театрали!    

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here