Плевен ще е домакин на регионалния етап от ХIІ Национален събор на народното творчество – Копривщица

0
357
XII-я Национален събор на българското народно творчество - Копривщица

XII-я Национален събор на българското народно творчество ще се проведе в Копривщица на 5, 6 и 7 август 2022 г. Организатори на събитието от Министерството на културата, Община Копривщица, Областната администрация на Софийска област, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Медийни партньори на Събора са Българска национална телевизия, Българско национално радио, Българска телеграфна агенция.

По регламент ХІI Национален събор на българското народно творчество ще премине през два етапа на реализиране – регионален и национален. Първият етап, регионалният, ще се проведе на 11-ти юни 2022 г. в гр. Плевен – в Атриума на Областна администрация (вътрешен двор), ет.1. Селекционната комисия, включваща експерти от ИЕФЕМ – БАН, ще излъчи областите изпълнители, които ще се представят на националния етап в Копривщица.

По регламент в събора участват носители и наследници (групови и индивидуални) на локално нематериално културно наследство  – певци, свирачи, танцьори/игрохорци, разказвачи на народни предания, легенди, приказки, анекдоти и други словесни форми, групи за народни обичаи – от всички области на страната, които представят местни традиции. Не се допускат до участие изпълнители (професионалисти или самодейци), чийто репертоар се състои от произведения на обработения фолклор (песенен, танцов).

От Областна администрация Плевен са изпратени официална информация и регламентът за участие до читалищата и общините в областта. Желаещите да участват е нужно да го заявят към съответната община по местонахождението си, след което координаторът на общината ще обобщи и изпрати информацията до Областната администрация Плевен до 16 ч. на 19 май 2002 г.

Пътуването и пребиваването по време на събора е за сметка на участниците или организаторите, които ги подкрепят. Община Копривщица организира създаването на палатков лагер за настаняване на участниците.

Националният събор на българското народно творчество в Копривщица се провежда от 1965 г. насам, а от 2016 г. е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Със статута и регламента на Събора можете да се запознаете на следния електронен адрес: http://mc.government.bg/page.php?p=46&s=27&sp=13&t=26&z=950

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here