Пиесата за любовния живот на Вазов “О, ти, която и да си…” на Народния театър ще зарадва плевенската публика през февруари

0
437
О, ти, която и да си - Народен театър

Пиесата “О, ти, която и да си…” на Народния театър “Иван Вазов” – София, ще зарадва плевенската публика през февруари. Спектакълът е лиричен колаж за любовта по стихове, писма и спомени на Иван Вазов и е създаден от Мирела Иванова, а режисьор е Бойка Велкова. Представлението ще се играе на сцената на Драматично-куклен театър “Иван Радоев” – Плевен, на 15 февруари 2023 г., от 19 часа. Композитор на музиката за спектакъла е Теодосий Спасов – спектакълът печели „Аскеер“ 2021 в категория „Театрална музика“. Сценографията е на Нина Пашова, а хореографията – на Мила Искренова. Участват актьорите Ненчо Костов, Радина Боршош, Биляна Петринска, Параскева Джукелова и Ева Тепавичарова.

„О, ти, която и да си…“ е лиричен колаж, който с много театрално въображение и почтителност се опитва да отговори на въпросите: Кои са обичаните, тайнствени жени, вдъхновявали поета? Кои са жените зад неговата величествена осанка? Какво е присъствието на Съба Вазова, майката, бдяща до края на живота си като орлица не само над своя първороден син Иван, но и над всичките си девет деца? Все пак се знае колко обичан и обичащ е поетът – от първата любов с Катерина до залезната – към Евгения Марс, на която посвещава негласно антологията си „Люлека ми замириса“ през 1919 година. Несподелимата любов с покръстената туркиня Пеша в Берковица, на която Вазов дава поетичното име Зихра, като в едноименната, посветена й поема, и разтърсващата, съдбовна среща и двегодишно преживяно щастие с Пелагия в Пловдив са сред знаковите събития в лиричния разказ за поета, одухотворен от много негови стихотворения, откъси от писма и спомени…”, пояснява драматургът на представлението Мирела Иванова.

Първоначално актрисата Параскева Джукелова дава идеята да се направи рецитал по любовните стихове на Вазов, а след това замисълът се разраства и работата по лиричния разказ за любовта потръгна с невероятна всеотдайност. Интимните стихове на Вазов са най-уязвимата му страна – на първо място от художествена гледна точка. Вазов започва да пише на 19-годишна възраст, вдъхновен от любовта си към Катерина, още няма изграден лирически почерк, няма образци, няма и литературен език, и стиховете му са само чувствена стихия, коментират от екипа на спектакъла.  

Повечето от стиховете изгарят при опожаряването на Сопот, а някои оцелели, както и написаните по-късно в Русе, влизат в стихосбирката „Майска китка“. Много по-късно, чак през 1919 г., в личната му антология „Люлека ми замириса“ се срещат изградени, добре структурирани и овладени интимни стихотворения, но и най-успешните сред тях не достигат по сила и мощ истинските му шедьоври.

“Интимните стихове на Вазов са най-уязвимата му страна и защото по особен начин сме му отказали тази принадлежимост към чувствената, лична същност на живота, а и той самият е бил повече от сдържан, лаконичен и дискретен по въпроса, тук-там отронва някоя и друга болезнена дума пред проф. Шишманов или в писмо. За личното битие на писателя циркулират само догадки, нездрав интерес към смъртта му и почти никакво разбиране за епохата, мисията, патриархалното възпитание и ценностната последователност, които предопределят огромната му, макар и трепетна от увлечения, влюбвания и вдъхновение самота. Сам и поделен с всички, с народа си”, споделят още по повод спектакъла неговите създатели.

Народният театър ще се представи с още една значима постановка на плевенска сцена. Това е спектакълът „Две“, който ще бъде представен на 16 февруари, в 19 часа, и разказва историята на поетесите Елисавета Багряна и Дора Габе.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here