Пиесата „Търновската царица“ по Емилиян Станев идва в Плевен

0
887
Търновска царица

„Търновската царица“ по Емилиян Станев идва в Плевен на 26 ноември. Представлението на разградския Драматичен театър „Антон Страшимиров” ще е в читалище „Съгласие 1869“ от 19 часа. Непреходната повест на автора оживява за първи път на театрална сцена, драматизирана от верния на българските класици режисьор Бойко Илиев.

В постановката участват Елена Петрова, Даниел Найденов, Таня Карбова, Мариела Топалова, Мариана Бранкованова/Цветана Благоева, Николай Сяров и Веселин Борисов.

Бойко Илиев споделя, че Емилиян Станев отново звучи изключително съвременно, даже пророчески. След „Крадецът на праскови“ и „Антихрист“, той отново поднася на читателите си болезнено актуален проблем – за „чужденеца“ в собствената му страна. „Отъркал се в лустрото“ на Запада, героят на Емилиян Станев трудно понася „ориенталската леност и мърлявост“. С това като че ли оправдава своята себичност и надменност.

За младия и елегантен чорбаджийски син, завърнал се от чужбина в родния си град, търновци мълвят, че изхарчил торби жълтици в парижките кафе-шантани и от него не бивало да се очаква нищо. „Цивилизована“ Франция му е създала определени навици в любовта, които той не иска да наруши. Бавно, но сигурно превръща жената, която го обича безрезервно, в проститутка, служителка в публичния дом „Двата гълъба“.

„Сякаш за да се защити от нейната безрезервна любов, той се заиграва с богаташка щерка и негова пациентка. Така се сблъскват два морала, два свята. Сблъскват се представите за любов в цивилизования свят и простата народна етика, говореща с езика на природата. Природата, която е над всички нас“, споделя Бойко Илиев, режисьор на спектакъла.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here