Пианистката Дора Делийска гостува на Плевенсkата филхармония

0
471
Дора Делийска - концерт

Пианистката Дора Делийска ще гостува на Плевенсkата филхармония. Концертът е на 3 ноември, от 19 часа, в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие“. Диригент ще е маестро Найден Тодоров, директор и главен диригент на Софийската филхармония.  В програмата са включени “Рапсодия върху тема от Паганини” за пиано и оркестър от Сергей Рахманинов и Симфония № 1 от Роберт Шуман.

През последните години Дора Делийска се утвърди като клавирен изпълнител, чийто концертни изяви, аудио и видео записи са високо оценени от критиката. Репертоарът й включва творби от Бах до Капустин. Има издадени 12 CD и не спира да търси нови перспективи в клавирното изпълнителско изкуство, впечатлява с нетрадиционните си идеи и проекти. Нейната забележителна дискография печели множество интернационални награди и получава положителни рецензии, които открояват поетичния звук, брилянтна техника и уникални концептуални идеи.

Дора Делийска привлича вниманието на публиката с концептуалните си проекти, които сама разработва. Те имат собствена драматургия и правят паралел между контрастни композитори от различни епохи (напр. Лигети със Щраус или Бах с Шостакович). По този начин пианистката премахва бариерите на времето и създава нов прочит на клавирното изкуство.

Дора Делийска е родена в Плевен, където завършва Средното музикално училище „Панайот Пипков” в класа на Елеонора Карамишева – именитата преподавателка не пропуска изява на плевенска сцена на своята изявена ученичка, както и да я поздрави с цвете в ръка след финала на концерта й. Чаровната плевенчанка живее във Виена, Австрия, където развива своята професионална кариера след завършването на Академията по музика (Universität für Musik und darstellende Kunst). Концертира като солист в престижните виенски зали „Музикферайн“ и „Концертхаус.“

Има концерти в Азия и Южна Америка, съпътствани с майсторски класове. Работи в сътрудничество с Надя Кръстева, Адриан Ерьод, Хариет Крайг, Йури Ревич и др. Дора Делийска е представител на фирмата за пиана „Бьозендорфер”.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here