Виртуозният цигулар Веско Ешкенази беше удостоен с наградата „Кристална лира” 2022

0
320
Веско Ешкенази

Виртуозният цигулар Веско Ешкенази беше отличен от Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД), “Кантус Фирмус” и Classic FM радио с „Кристална лира“ 2022 за проекта „Веско Ешкенази на 50“ с Плевенската филхармония – събитието се състоя на 16 април 2022 г. в Зала 1 на НДК в София, а диригент беше Мартин Пантелеев. Публиката се наслади на произведения от композиторите Албинони, Вивалди, Монти, Менделсон, Чайковски, Гершуин, Панчо Владигеров, Пиацола, Карлос Гардел, Влади Ампов – Графа, Дани Милев, Ангел Заберски, Артур Пантелеев и др.

Маестро Ешкенази беше отличен като лауреат в категорията „Инструменталист“. Наградата „Кристална лира“ беше връчена на официална церемония в Народния театър “Иван Вазов” в София от проф. Ганка Неделчева от СУ „Св. Климент Охридски“ на бащата на маестрото – Пантелей Пантелеев, който беше придружен в залата и от съпругата си Марта Пантелеева. Родителите на маестрото също са част от проекта „Веско Ешкенази на 50“, с който именитият цигулар и Плевенската филхармония зарадваха почитателите си в много градове на България.

Веско Ешкенази коментира по повод престижната награда: „За мен е чест, че бях номиниран и награден с Кристална лира за този забележителен проект – Юбилейният ми концерт “Веско Ешкенази 50” с Плевенска Филхармония в Зала 1 на НДК. Благодаря на Любомир Дяковски – директор на Плевенска филхармония, както и на всички колеги и целия екип!“

Националните награди „Кристална лира“ за върхови постижения в областта на музикалното и танцово изкуство представляват статуетка и грамота. Отличията са учредени през 1997 г. с цел създаване на система за обществено отбелязване на забележителни постижения.

Церемонията тази година се състоя на 1-ви ноември за 25-ти пореден път и по традиция беше открита от Станислав Почекански, председател на СБМТД. Близо 3000 души са гласувалите за отличията тази година.

Сърдечни поздравления за наградата към Веско Ешкенази поднесоха от ръководството на Плевенската филхармония, както и благодарности, че този проект е реализиран съвместно с културния институт.

Веско Ешкенази е трикратен носител на престижната награда „Кристална лира“. През 2016 г. той и пианистът Людмил Ангелов са удостоени с наградата „София” на Столична община – в рамките на „Кристална лира”, за концерта „Танго”, който се провежда в зала „България” като част от Европейски музикален фестивал и носи името на съвместния албум на двамата виртуози. Преди това – през 2011 г., Веско Ешкенази става носител на специална награда „Кристална лира” за камерния цикъл през сезон 2010/2011 г. „Веско Пантелеев – Ешкенази и приятели“.

Наскоро маестро Ешкенази и Плевенската филхармония завършиха националното си турне с проекта „В света на музиката“ за 2022 г. Музикалните срещи с публиката ще продължат през 2023 г. – в юбилейния сезон на Плевенската филхармония. Концертът в зала България ще е на 27 март 2023 г. 

В навечерието на 1 ноември Веско Ешкенази стана част и от инициативата „Моите будители”, посветена на Денят на народните будители. Във връзка с вчерашния светъл празник, маестро Ешкенази сподели: „Будителството е преди всичко отговорност към младото поколение, което е нашето бъдеще. Младите имат нужда от пример и посока, които да следват. Нека този пример да е вдъхновяващ!“

Информация: Плевенска филхармония

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here