Пианистката Александра Иванова представя дебютния си албум “Красота в хаоса” в Германия, Египет и Австрия

0
482
Александра Иванова - пиано

Пианистката Александра Иванова, която има плевенски корени, ще представи дебютния си албум “Красота в хаоса” в Германия, Египет и Австрия. Турнето започва днес, 12 октомври, и ще продължи до 12 ноември 2023 г., като включва общо 7 концерта. Специален гост ще е певицата Лин Адиб, която ще се присъедини за акцента на турнето: откриването на тазгодишния Джаз фестивал в Кайро на 26 октомври. На сцената пианистката ще е с музикантите от нейното трио: Никлас Лукасен – контрабас, и Нейтън От – ударни. В последната изява ще се включи и басистът Махан Мирараб.

Alexandra Ivanova Trio

Албумът на чаровната изпълнителка включва 7 парчета, 4 от които са авторски и 3 аранжимента – на арабско парче на иконата Ум Култум и на пиеси от Азербайджан и Исландия. В авторското произведение „Красота в хаоса“ участва френско-сирийската певица Лин Адиб. CD-то е записано през юни 2021 г. в студио “Саундфабрик” в Берлин, а вокалите – в студио “Дежавю” в Париж. Музикалният продукт е на пазара на 25 август 2023 г., а в България ще бъде представен през лятото на 2024 г. Може да бъде чут и поръчан от сайта на Александра Иванова: 

https://www.alexandraivanova.com/

Alexandra Ivanova Trio – „Beauty in Chaos“ Album Trailer:

Музиката на австрийската пианистка с български корени е изпълнена с влияния, които са толкова разнообразни, колкото и светът около нас. Александра не спира да изследва принадлежността си към различни култури, които й дават богатство на изразяване в нейното творчество. Родителите й са от Варна, но са близки роднини на знаменития баритон Асен Селимски, родом от плевенското село Брестовец. Пианистката е родена и израсла в Австрия, но като малка прекарва летните ваканции при баба си и дядо си в любимия й Брестовец, от който пази много топли и светли спомени. Живяла е в Йордания, Ливан, Обединените арабски емирства и Франция и се е потопила в голямо разнообразие на културите. В момента талантливата изпълнителка живее в Берлин, Германия. Тя е завършила класическо пиано в Австрия и джаз във френските консерватории CRR Rameau в Дижон и CM Eric Satie в Париж, след което продължава от 2016 г. да следва при ментора си – ливанско-американския пианист и композитор Тарек Ямани.

„Бях фен на Скот Джоплин и изсвирих първите си рагтайм парчета, когато бях на 10. Спомням си как Maple Leaf Rag ме привлече магнетично. „Чероки“ беше първият джаз стандарт, който свирех. Основах първото си трио в местното музикално училище. Наистина се потопих в музиката на Оскар Питърсън и Ахмад Джамал“, спомня си Александра.

Въпреки че учи социални науки в престижния Парижки институт за политически изследвания, изпълнителката едновременно е привлечена отново към пианото. Осъзнава, че светът не се върти около Европа и затова научава арабски и се премества в Ливан. След това живее в Йордания и в Персийския залив. Тези пет години в Близкия изток я доближават до мюсюлманската, арабската, индийската и пакистанската култури, а това я обогатява като човек и творец. „В Дубай се запознах с Тарек Ямани, на когото бях голям фен от дълго време и който стана мой ментор. Оставих кариерата си настрана, за да имам време да композирам“, разказва за творческия си път тя.

И кани слушателя да напусне европейския канон и да погледне на света от различни културни гледни точки. В композициите си изследва своята принадлежност и търси връзката си с българското у себе си. “Албумът е вид креативно изследване по тази тема, обединявайки различни елементи от арабската и афро-кубинската музика с джаз – те звучат заедно в мен като собствен дом и принадлежност”, сподели за “Духът на Плевен” талантливата пианистка. „След времето, в което съм живяла в арабски страни – даже научих арабски език, накрая разбрах, че това, което съм търсила през всички тези години в арабската музика, звучаща ми хем познато, хем интересно и непознато, всъщност е било българското у мен. И затова се занимавам все повече с българската народна музика, заради бъдещ албум или проект”, признава Александра.

Плевенската публика я познава от рецитала й с авторски композиции и аранжименти, който изнесе през октомври 2021 г. в ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“. Александра е свирила на множество международни сцени, между които в Рейкявик (Исландия), в Австрия, Франция, Великобритания, Холандия и Обединените арабски емирства. За дуета си с виолончелиста Уйгур Вурал тя получава субсидия от Германския музикален фонд през 2021 г.

Работата по дебютния й албум й носи много силни преживявания. “Дълбоко развълнувана съм да споделя някои от най-вътрешните си светове с вас – от радост до тъга, от копнеж до принадлежност, от меланхолия до носталгия. Работата по този албум беше животопроменящо, стръмно и уморително, привидно безкрайно, но много ползотворно пътуване. Спомням си 2019-та, когато мислех, че този албум е някаква луда идея, една мечта. Благодарен съм на всеки, който ме подкрепи, за да стане този продукт реалност. И се надявам, че вече всички можем да се отпуснем и да се насладим на резултата“, добавя тя.

За интересната корица на албума Александра пояснява, че тя изобразява врата към другата страна – тази, която свързва привидно различни неща: хора, култури, религии, времена, пространства, общества и др. Тя кани почитателите на музиката й да я последват в това музикално пътуване, смело да отворят тази врата и да се потопят в нещо ново, като забравят за момент своите предразсъдъци и културни граници.  

Александра Иванова след рецитала си в Плевен през 2021 г.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here