“Антигона” на ДКТ “Иван Радоев” грабна Гран при от международен фестивал във Велес, Деян Донков и Александър Морфов също са с награди

0
251
Антигона

Постановката “Антигона” на Драматично-куклен театър “Иван Радоев” – Плевен, грабна Гран при от 20-я Международен фестивал на античната драма „Стоби“, който се състоя в град Велес, Македония. Актьорът Деян Донков е отличен с приза за най-добра мъжка роля – за ролята на Креон в същия спектакъл, а на режисьора Александър Морфов е присъдено отличието за режисурата на постановката.

Отличията са връчени след единодушно решение на журито в състав Йордан Витанов – актьор, Люпчо Георгиевски – режисьор, и Катерина Момева – драматург. Плевенският театър впечатли и публиката със своята постановка, с която имаше честта да открие международния фестивал тази година.  

“Антигона” по Жан Ануи има в колекцията си и две награди “Аскеер” 2023. Едната е в категория “Режисура” – за режисьора Александър Морфов, който след дългогодишно отсъствие се завърна на българската сцена с това заглавие, а другата е в категория “Най-добро представление”.

Спектакълът се играе при голям успех в Плевен и страната, аплодиран е бурно и на сцената на столичния Народен театър „Иван Вазов“ неколкократно, а през февруари тази година беше номиниран за Националните награди „Икар“ 2023 г. на Съюза на артистите в България – в категория „Майсторско техническо осъществяване“. 

В театралното събитие участват актьорите Деян Донков, Адриан Филипов, Александър Кънев, Антъни Пенев, Асен Данков, Бориса Сарафова, Валентин Василев, Васил Витанов, Диана Ханджиева, Елица Анева, Ива Николова, Иван-Александър Дойчев, Йоана Кирчева, Маргарита Костова, Мария Йорданова Мариян Стефанов, Марияна Петрова, Милена Ерменкова, Михаил Михайлов, Надя Керанова, Нина Илиева-Петкова, Ованес Торосян и Сергей Константинов.

Международният фестивалът „Стоби“ във Велед има за цел да запази традицията на античния театър и неговите съвременни наративи. Българският културно-информационен център в Скопие е партньор на културното събитие, което се реализира с подкрепата на Министерството на културата на Северна Македония.  

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here