Пианистката Александра Иванова долетя от Берлин в Плевен за рецитал с авторски джаз композиции

0
802
Александра Иванова

Пианистката Александра Иванова долетя от Берлин в Плевен, за да изнесе рецитал в ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“ утре, 5 октомври, от 17 часа. Чаровната млада музикантка ще представи свои авторски композици и аранжименти, които обединяват джаз с ориенталско и афро-кубинско звучене. Входът за събитието е свободен.

Родителите на Александра Иванова са от Варна, но са близки роднини със знаменития баритон Асен Селимски, родом от плевенското село Брестовец. Пианистката е родена и израсла в Австрия, но като малка прекарва летните ваканции при баба си и дядо си в любимия й Брестовец, от който пази много топли и светли спомени.

В момента младата дама живее в Берлин, Германия. Тя е завършила класическо пиано в Австрия и джаз във френските консерватории CRR Rameau в Дижон и CM Eric Satie в Париж, след което продължава от 2016 г. да следва при ментора си – ливанско-американския пианист и композитор Тарек Ямани.

През 2021 г. записва първия си албум с нейното „Alexandra Ivanova Trio“ в Берлин. Композициите и аранжиментите й са микс между джаза и традиционната ориенталска и афро-кубинска музика. Александра е свирила на множество международни сцени, между които в Рейкявик (Исландия), в Австрия, Франция, Великобритания, Холандия и Обединените арабски емирства.

За дуета си с виолончелиста Уйгур Вурал тя получава субсидия от Германския музикален фонд през 2021 г.

Пианистката Александра Иванова за пръв път ще представи своята музика пред плевенска публика.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here