Над 100 държави по света празнуват Международния ден на учителя

0
487
учител

Над 100 държави по света празнуват Международния ден на учителя днес, 5 октомври. Датата е предложена от ЮНЕСКО през 1994 г. по повод на 40-та годишнина от приемането на препоръките за статута на учителите.

Учителят е ключова фигура в българската духовност и култура. През Възраждането даскалът е почитан от всички слоеве на обществото ни, защото неговата роля за образованието, възпитанието и изграждането на детето като личност е била всепризната. Думата му тежала и се чувала от всички. Той имал ясна гражданска позиция и програсиво мислене и изповядвал идеи за всеобщи човешки ценности. Не случайно големите умове на епохата, които посвещават живота си на свободата и независимостта на своята родина България, са и даскали.

Да си учител винаги е било призвание и огромна отговорност, която се носи с дойстойнство и всеотдайност. Добрият учител е дар за учениците, защото в негово лице те могат да намерят и прекрасен приятел.

На 5 октомври имаме още един повод да си спомним за всички добри учители в живота ни, които са оставили светла диря в душите  ни, и да им благодарим за знанията, подкрепата, търпението, окрилението и любовта, с които са ни дарили.

Честит празник, учители!

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here