Татяна Любенова представя новата си публицистична книга „Походът на еничарите“

0
598
Книга "Походът на еничарите" - Татяна Любенова

Татяна Любенова ще представи новата си публицистична книга „Походът на еничарите“ и поетичен рецитал на 5 октомври, вторник, от 17,30 часа в Къщата на художниците (ул. „Димитър Константинов“ 17). В творбата авторката е събрала документално-публицистични хроники за погрома на икономиката в Плевенския край. Дългогодишната журналистка е подредила хронологично всички свои материали, чрез които е отразявала процесите на унищожение на част от плевенските големи предприятия, в които работеха хиляди хора.

Четивото е „опит да се съхрани паметта за една България, която вече не съществува, която съзнателно беше унищожена, а хората, които я построиха, бяха унизени и сведени до нивото на оцеляване. Хората, които построиха пътищата, заводите, предприятията, стопанствата, които работиха и създаваха, допринасяйки не само за себе си, но и за общото благо“, пояснява мотивите си за написване на книгата авторката Татяна Любенова, като уточнява, че не претендира за изчерпателност.

Материалите представят времевия период от 1989 г. до 2009 г. По някои от темите има и съвременен поглед – от позицията на фактите през настоящата 2021 г. За илюстриране на информацията са използвани черно-бели снимки на Л. Златков, К. Чаръкчиев и Л. Иванов.

Сред спомоществователите, допринесли за издаването на книгата, е Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина „Света Елисавета“ с управител доц. д-р Емилияна Конова, д.м.    

Литературната вечер на 5 октомври ще бъде допълнена с вернисаж на малка пластика от Диана Тончева, а атмосферата ще обогатят със своите китари Самуил Ботев и Павел Чорбански, ученици от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ – Плевен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here