Пет фолклорни групи и двама индивидуални изпълнители ще представят Плевенския край на Националния събор на народното творчество в Копривщица

0
619
Събор на народното творчество - Копривщица

Пет фолклорни групи и двама индивидуални изпълнители ще представят Плевенския край на ХIІ-я Национален събор на народното творчество, който ще се проведе от 5 до 7 август 2022 г. в гр. Копривщица. Изпълнителите бяха излъчени след Регионалния (първи) етап на събора, който се проведе на 11 юни 2022 г. в Атриума (вътрешния двор) на Областна администрация – Плевен.

Народните изпълнители от Плевенско ще изпълнят обичаите Ладуване, Дойлада, Кумичене и Коледуване, както и автентични хора и игри, съхранени от фолклорните групи към читалищата в град Койнаре и в селата Телиш, Ракита и Гиген. Двамата индивидуални изпълнители са певецът Цветан Близнашки от с. Писарово и 12-годишният Георги Дамянов от с. Байкал, който свири на кавал и направи огромно впечатление с изпълнението си. Най-малката участничка от област Плевен ще бъде осемгодишната Силвия от с. Телиш, която ще се изяви в обичая Ладуване.

Участниците бяха оценени от жури с председател Виолета Иеремиева, заместник-областен управител на Плевен, и членове доц. д-р Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към Българска академия на науките и Димана Димчева от отдел „Етнография“ на РИМ – Плевен.  

Виолета Иеремиева откри събитието с приветствие към изпълнителите, с което сърдечно им благодари за това, че именно те са пазителите на националния ни дух и са безспорната съкровищница на България. Тя изрази убедеността си, че представителите на Плевенска област ще се представят достойно на Събора в Копривщица и ще дадат повод за гордост на всички плевенчани.

„Важното е да имаме съзнанието за ценността и за значимостта на културата ни като нация, като идентичност, като самоопределяне, като мислене за себе си, защото можем да сме и сме хора на света, но е още по-важно да знаем от къде идваме, какво стои зад нас като корен и памет“, сподели с присъстващите доц. д-р Веселка Тончева. Всички участници в Регионалния кръг получиха грамоти.

Националният събор на българското народно творчество в Копривщица съществува от 1965 г., а от 2016 г. е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. 

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here