Юбилейна изложба живопис открива Хинко Хинков в Артцентър “Плевен”

0
543
Хинко Хинков
Творби на Хинко Хинков, снимка: архив "Духът на Плевен"

Юбилейна изложба живопис ще открие обичаният плевенски художник Хинко Хинков по повод своята 70-та годишнина. Почитателите на изобразителното изкуство могат да присъстват на откриването на експозицията на 14 юни 2022 г. в Артцентър “Плевен”. Ще бъдат представени около 40 пейзажа, рисувани през последните години.

Хинко Хинков е роден на 24 май 1952 г. в Плевен Той е самобитен творец, който въпреки липсата на специализирано художествено образование, се утвърждава през годините като един от най-сериозните представители на плевенската художествена школа. Във времето създава свой ярък и неподражаем стил, като върху платната си претворява реално съществуващи места и сюжети, които е посетил. Пейзажите му са идилични и покоряващи с приказната красота на природата. Характерно за него е, че рисува от натура.  

От 1978 г. Хинко Хинков участва редовно в общи регионални и национални изложби и е член на Съюза на българските художници. Има над 20 самостоятелни изложби и участия в множество пленери. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, ХГ “Илия Бешков” – Плевен, на художествените галерии в Габрово, Ловеч, Търговище, Сливен, както и на частни колекции в страната и чужбина. Твори в сферата на живописта, а стилът му е определян като наивен реализъм.

Съорганизатор на предстоящата юбилейна изложба на Хинко Хинков е Община Плевен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here