Пешеходни полицейски патрули дежурят в централната част на Плевен от днес

0
372
Пешеходни полицейски патрули

Пешеходни полицейски патрули дежурят в централната част на Плевен от днес, 17 юли, инормират от Община Плевен. Мярката се въвежда след среща на кмета Георг Спартански с ръководството на ОД на МВР – Плевен, по повод ескалацията на вандалски прояви в града. Целта е униформените служители, които имат съответните правомощия (за разлика от Общинския инспекторат), не само да противодействат на евентуални следващи посегателства на общинско имущество, но и да следят за спазването на цялата общинска нормативна уредба. Патрулите са съставени от полицаи от І и ІІ РУП и по график, който ще се съставя за всяка седмица. Те ще обхождат пешеходната зона от пл. „Ст. Стамболов” (до ДКТ „Иван Радоев“) до края на Градската градина.

В последните два месеца в Плевен бяха установени редица вандалски прояви в районите на детски площадки, Градската градина, Водната каскада. Бяха изтръгнати букви от надписите на паметника „Героите на Дойран” и почти изцяло беше унищожена поливната система в централната част. Изпочупени или хвърлени във водните пространства бяха пейки и бетонни съдове за смет. Сериозен проблем създават и водачите на индивидуални електрически превозни средства /тротинетки/, които масово нарушават забраната да се движат по пешеходната зона в града.

Предвид това, че полицейските служители имат достатъчно задължения, решението за опазване на обществения ред е създаването на Общинска полиция, но и до днес няма законодателно виждане за статут, правомощия и финансиране на такава структура, коментира кметът Георг Спартански с благодарност за разбирането и съдействието от страна на ОД на МВР – Плевен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here