Първият Международен театрален фестивал “Школа” ще се състои в ДКТ “Иван Радоев” в Плевен

0
101
ДКТ "Иван Радоев" - театър

Първият Международен театрален фестивал “Школа” ще се състои в ДКТ “Иван Радоев” в Плевен от 28 юни до 3 юли 2024 г. Идеята на събитието е да запознае зрителите на града със съвременните театрални форми и да даде възможност на млади български артисти да надградят знанията си, добивайки нови умения.

Това ще бъде образователен театрален форум с международен статут, в който ще могат да се срещнат различни професионалисти. Специалната образователна програма, от една страна, ще запознае публиката с актуалните тенденции в различните сценични изкуства, а, от друга, ще даде възможност на млади артисти да повишат практическите си умения чрез уроците на известни в цял свят професионалисти в областта на театралното изкуство.

Участниците във фестивала ще имат възможност да видят някои от най-интересните театрални спектакли, да участват в майсторски класове на значими фигури от световната култура, като Ингеборга Дапкунайте, Иван Естегнеев, Дата Тавадзе, Юрий Бутусов, Саймън Стоук. Българските представители в тази палитра от театрални педагози ще бъдат актьорът от Народния театър „Иван Вазов“ Юлиян Вергов и д-р Десислава Стойчева, преподавател по артмениджмънт в НАТФИЗ“ Кръстю Сарафов“ – София.

В рамките на фестивала зрителите ще могат да видят спектаклите „Анна – непоправимата“ с режисьор Надя Панчева, „Тартюф“ (ДКТ „Иван Радоев“- Плевен) с режисьор Крис Шарков, авторският спектакъл на Ингеборга Дапкунайте „Вилнюс, ул. “Калинауско 6-2“, моноспектакъла на Албена Ставрева „Неведение“ (Народен театър „Иван Вазов“ – София), „Госпожица Юлия“ (ДКТ „Иван Радоев“) с режисьор Теодора Лилян и „Чайка“ (Belova – Iacobelli Company – Белгия).

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here