12 песни са селектирани за финала на Националния конкурс за нова детска авторска песен “Музикална въртележка” при читалище „Съгласие 1869“

0
108

Приключи първият етап на Националния конкурс за нова детска авторска песен “Музикална въртележка”, който читалище “Съгласие 1869” – Плевен, организира, информира на пресконференция в клуба на БТА в Плевен екип от читалището в състав Ивайло Атанасов – председател на читалищното настоятелство, Георги Милтиядов – диригент, композитор, аранжор и певец, Виолета Боянова – ръководител на Вокална група “Арлекино” при читалището, и Максим Горанов – музикант.

Първият етап на конкурса показва, че има глад за подобен вид прояви, защото са подадени 26 песни, от които са салектирани 12, коментира Ивайло Атанасов. Конкурсната вечер ще е на 12 октомври 2024 г., в зала “Емил Димитров” на читалището. Тогава жури в състав проф. Пламен Джуров, проф. д-р Момчил Георгиев, Хайгашод Агасян, Георги Милтиядов и Десислава Костантинова ще оценят песните, които ще бъдат представени на живо от изпълнители, избрани от авторите на произведенията, или от Вокална група „Арлекино“ при читалището с главен художествен ръководител Виолета Боянова. В спектакъла ще участва с ефирни танци и Балетната школа с ръководител Маня Николова при читалището.

Авторската идея за конкурса е на Георги Милтиядов, който е и един от моторите на събитието. От читалището прегръщат това предложение и се надяват с реализацията на фестивала да се гордеят всички плевенчани.

Събитието ще бъде отразено от национални медии, което е реклама за града ни. Атанасов посочи, че повече от 15 години национална медия не е отразявала културно събитие в неговата цялост, а Плевен присъства в националните новини предимно с негативни прояви или природни бедствия.  

В селектираните 12 песни за финала са застъпени различни теми, стилове и жанрове, като те са създадени от известни български музиканти – сред композиторите са имена като Емил Стунджев, Светослав Лобошки, Юлиян Слабаков, Димитър Гетов, Иван Кръстев, Асен Драгнев, Петър Писарски, Огнян Георгиев, а сред поетите се представят автори като Живко Колев, Катя Кирянова, Джина Дундова – Панчева, Ваньо Вълчев, информира Георги Милтиядов. И добави, че са изпхратени песни за конкурса почти от всички точки на България.

“Аз съм много щастлив, че екипът на читалище “Съгласие 1869” се втурна в това начинание и пое моята идея, защото винаги съм вярвал, че творчеството за деца е едно от най-важните, тъй като то възпитава. Тази основа, която дават детските песни, е много важна”, каза още Милтиядов.

Едно от изискванията към участниците във фестивала е произведенията да са за всеобщия детски свят, затова има песни за животните, за сезоните, за Земята, дори за първата ученическа любов и др., информира още Георги Милтиядов. Освен това сред условията за участие беше и песните да не са звучали никъде преди това и да са създадени специално за този конкурс. Участник, нарушил това изискване, е бил дисквалифициран, поясниха от екипа.   

След приключване на първото издание на конкурса финалните 12 песни ще бъдат записани в студиото на Максим Горанов и ще бъде издаден диск, който ще се разпространява безплатно. “Този фестивал няма да е капсулиран само в Плевен. Целта ни е максимално широко да бъде отразен. Конкурсът е трамплин и за Вокална група “Арлекино”, която знаете какви успехи жъне, а сега ще получи още един шанс за развитие”, каза Ивайло Атанасов.   

„Конкурсът е за детска песен и целта е тези детски песни да бъдат пети след време от други деца. За мен като главен художествен ръководител на Вокална група “Арлекино” е изключителна чест и привилегия, че всички заедно можем да бъдем част от този проект и че това се случва на местно ниво. Още повече, че чрез БНТ Вокална група “Арлекино” ще има възможност да излезе извън пределите на града и да бъде чута и видяна от много други хора. За пореден път ще докажем, че децата ни са талантливи, способни и вярвам, че това за тях ще бъде изключителен трамплин за бъдещи успехи. Знаете, че посятото семенце след време става дърво, а то ражда плодове. Нашата мисия е такава: да посяваме тези семенца на красивото, на любовта към музиката, към изкуството, давайки възможност на всяка едно дете, ако за това е родено и призвано, да продължи в този творчески път. Надяваме се, че това събитие ще продължи във времето”, каза Виолета Боянова.

Георги Милтиядов добави, че във всички свои начинания той се впуска с голяма доза оптимизъм и вярва, че след първото успешно издание на този конкурс той ще се превърне в ежегоден, а хората ще го очакват с нетърпение.

Максим Горанов допълни, че Вокална група “Арлекино” постепенно започва да бележи професионални резултати. „Те вече имат един албум, а след приключване на фестивала ще запишат и още един, който ще бъде реализиран с много вещина, много любов и мъдро ръководство. Надявам се много деца и фенове да бъдат щастливи и популярността на Вокална група “Арлекино” да расте“, каза Максим Горанов.

Конкурсът се реализира след спечелен проект, финансиран с 36 000 лв. от Национален фонд “Култура”. Собственото участие на читалище “Съгласие 1869” е около 20 000 лв.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here