Първата си самостоятелна изложба живопис представя в Къщата на художниците талантливата Ралица Енчева

0
617
Ралица Енчева
Пейзаж, автор: Ралица Енчева; снимка: "Духът на Плевен" - архив

Първата си самостоятелна изложба живопис ще представи в Къщата на художниците в Плевен талантливата Ралица Енчева. Експозицията ще бъде открита на 18 ноември 2021 г. и ще включва пейзажи – предимно от България, като голяма част от тях са морски. Творбите са нови и са създадени с различни техники – акварел, масло, акрил и смесени техники.

Ралица Енчева е възпитаничка на плевенската Артшкола “Колорит” с ръководител Майя Ананиева, при която се обучава 11 години. “Благодарение на нея научих много за цветовете и естетиката. Имах възможността да участвам в много пленери под нейно ръководство и спечелих общо 52 награди от национални и международни конкурси”, сподели за “Духът на Плевен” младата авторка.

За подготовката й в областта на натюрморта и формите дължи много на художничката Калина Тошева. Тя пък я запознава с друго изявено име в света на изобразителното изкуство – прекрасния живописец Стилиян Атанасов, който я учи да рисува човешка фигура.

След завършване на гимназия Ралица Енчева продължава образованието си в сферата на визуалните изкуства – анимация и кинорежисура, където има удоволствието да се запознае с проф. Иван Веселинов, проф. Стоян Дуков, проф. Анри Кулев, доц. Михаил Чумаков и неповторимата Анна Янева. Участва в пленер в курортния комплекс “Златни пясъци”, в изложба на българските карикатуристи в ХГ “Шипка” 6. Част е от експозиция в Нов български университет. Продължава обучението си в Националната художествена академия в София, където през 2014 г. завършва “Дизайн на порцелан и стъкло” и “Педагогика на изобразителното изкуство”, а в момента следва магистратура в по тази специалност.

Ралица не пропуска да спомена учителите си в сферата на дизайна: проф. Георги Георгиев – Джинджи, проф. Митко Динев по скулптура, проф. Гайдов по стъкло и ст.ас. Боби Коруджиков. По Програма “Еразъм+” посещава Университета “Минар Синан” в Инстанбул, Турция, за да участва в изложба. Част е и от разнообразни общи експозиции и фестивали, сред които Paper fest Sofia 2011, Mini Art fest Fo (четири поредни години), Underground studio Sofia 2014. Същата година е част от експозицията на дипломираните студенти в НХА в ХГ “Шипка” 6.

Нейни работи са включени в пътуваща изложба, която е съвместен проект с БДЖ (2014 г.) Изявява се и в галерия “Дебют” – София (2016 г), както и в Къщата на художниците в Плевен – в общата изложба “Изкушения” (2019 г.) Често предоставя свои картини за благотворителни изяви.  

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here