118 г. от рождението на плевенския изявен актьор и оперен певец Пантелей Бояджиев

0
318
Пантелей Бояджиев

118 години от рождението на Пантелей Бояджиев се навършват днес. Личният фонд на актьора се пази в Държавен архив – Плевен, и разкрива една интересна и богата личност, посветила земния си път на изкуството.

Творецът е роден в Плевен на 10 ноември 1903 г. в будно семейството. Баща му Иван Бояджиев е чиновник, а майка му – домакиня. И двамата са артистични натури и участват в самодейния театър при читалище “Съгласие”, а по-късно – и в Общинския театър, информира Лилия Петрова – специалист в Държавен архив – Плевен. Иван Бояджиев е деец на туристическото движение в града, освен това обича словото и създава фейлетони, разкази и стихотворения, които публикува в местния и централния печат.

Още като ученик в Плевенската мъжка гимназия Пантелей Бояджиев участва с различни малки роли в пиесите „Иванко“ от В. Друмев, “Борислав” от Ив. Вазов, “На дъното” от Максим Горки и др. Паралелно с артистичната си дарба той развива и певческия си талант и през 1923 г. пее в различни хорове.

Съдбата му се усмихва, когато от гастролиращия в Плевен Театър “Ренесанс” оценяват таланта му и го привличат за солист в оперетите „Там, където пее чучулига“ и “Циганска любов” от Лехар. През следващата година става част от пътуващ Драматичен театър с ръководител Георги Фратев, където играе в пиесите “Приказка за вълка” от Ференц Молнар, “Кин” от Александър Дюма и др.

През творческия сезон на 1925 г. Пантелей Бояджиев вече е в Шуменския областен театър и се изявява в постановките „Иванко“ от В. Друмев, “Неизвестната” и др. с актьорите Ц. Кандов, М. Шопов, Б. Тодорова и др. Кариерата му продължава в Нов народен театър – София в периода 1926 – 1928 г. – тогава участва в пиесата “Човекът без сърце”. По това време учи (частно) оперно пеене при известния наш оперен певец и артист, режисьор, педагог и общественик Стефан Македонски, с когото изработва образа на Ленски в операта “Евгений Онегин” от П.  И. Чайковски. През  1928-1929 г. вече играе в Драматичния театър в Петрич, а през 1929-1932 г. е актьор в Софийския областен театър с директор Матьо Македонски. В периода 1932-1933 г. Пантелей Бояджиев е солист в Софийската кооперативна народна опера.

Многопосочният му талант и огромна творческа енергия се реализират и в областта на режисурата. Често поставя пиеси в читалищата от Плевенско, най-вече в селата Рибен, Бръшляница, Коиловци, Стежерово и др. Тогава се създава и трупата на Плевенския градски театър, в която той се включва заедно с имена като Матей Тодоров, Добрана Камбурова, Радич Димитров, Николай Щерев, Петър Пенков, Кирил Калинов и др. Бояджиев се превъплъщава в образа на Ивън Грам в представлението “Малката стопанка на големия дом” по книгата на писателя Джек Лондон.

Често играе с голям успех в хумористични утра и вечеринки. Между учениците му е и големият български комик Георги Парцалев. През 1939 г. Бояджиев е поканен за директор и режисьор на театралната трупа при Български работнически съюз. Сезонът започва с комедията “Таласъм”, а след нея публиката аплодира френската драма “Безотечественица”, украинската мелодрама “Наймичка” (Ратайкиня) от Тарас Шевченко и др. 

Панталей Бояджиев работи с оперния певец и вокален педагог Христо Бръмбаров за откриването на операта в Плевен и участва в първите й постановки: “Луд гидия”, “Травиата”, “Албена” и др. 

Пише хумористичните разкази “Женски поп”, “Силата на слабите” и др., едноактните пиеси “Среща на месечина”, “В гората”, “Инжекцията” и др., както и пиесата “Галиббеговите сараи”. Драматург е на “Тарас Булба”, превел е от френски “Човекът с розата” на Анри Батай и др.


От 1950 г. до пенсионирането си през 1964 г. е актьор в Плевенския драматичен театър. Извеният творец умира на 21 март 1993 г.

В Държавен архив – Плевен личният фонд на актьора е под № 963 и се състои от 1 опис с 33 архивни единици. Документите обхващат периода 1899-1975 г. Като потвърждение на актьорската дейност в Държавен архив са предадени много афиши, листовки и изрезки от вестници със статии.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here