Изложба “Скаутство за момчета” ще бъде открита в Регионалния исторически музей в Плевен

0
386
Регионален исторически музей - Плевен
Регионален исторически музей - Плевен

Интересна изложба, инициирана от Организацията на българските скаути, ще бъде открита в Регионалния исторически музей в Плевен на 17 ноември. Експозицията представя повече от 30 издания на различни езици на книгата „Скаутство за момчета – наръчник за обучение в добро гражданство“ от лорд Робърт Стивънсън Смит Бейдън-Пауъл, основател на скаутското движение. Изложбата дава възможност на посетителите да се докоснат до атмосферата на скаутството и да разберат защо то се е превърнало във водещо младежко движение по света, да научат повече за историята на движението и за скаутските принципи. Поводът за събитието е отбелязването на 110 години от началото на скаутското движение в България. Експозицията може да бъде посетена до края на месец ноември. Неин координатор за Плевен и Линка Линчева, лидер на Организацията на българските скаути и клубен водач на скаутски клуб „Лъвче” – Плевен.

Четивото за обучение на скаутите е публикувано в различни издания от 1908 г. до днес. Първите от тях са написани и илюстрирани от Робърт Бейдън-Пауъл, а по-късните са допълвани и от други автори. Първоначално книгата е наръчник за самообучение по наблюдение, проследяване и умения за оцеляване в дивото, както и за самодисциплина и самоусъвършенстване, за Британската империя и задълженията на гражданите. Изпъстрена е с анекдоти, лични наблюдения и спомени на автора, както и с морални наставления и препратки към собствените му подвизи. Творбата бързо става бестселър, преведена е на много езици, има много важна роля в световната история на скаутството и въпреки промените, настъпили след 1908 г., ценностите, описани в нея, все още са в основата на днешното общество.

Организация на българските скаути (ОБС) е единствената за България пълноправна членка на Световната организация на скаутското движение (World Organization of the Scout Movement или WOSM). Мисията на скаутството е да допринася за образоването и духовното израстване на младите хора и чрез хуманна ценностна система, основана на обещанието и закона на скаута, да помогне за изграждането на един по-добър свят, в който хората да постигат своите стремежи и да играят творческа роля в развитието на обществото. Целта на скаутската дейност е да провокира младите хора да развият своя пълен физически, интелектуален, социален и духовен потенциал като личности, като отговорни граждани и като членове на своите местни, национални и международни общности. 

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here