Илия Бешков

Юбилейната експозиция „120 години от рождението на Илия Бешков“ отвори врати за първи път в художествената галерия в Плевен, носеща името на големия български творец. Експозицията откри кметът на Община Плевен Георг Спартански, а за артистичната атмосфера се погрижиха с изпълнението си на „Паскалия“ от Ф. Хендел цигуларят Габриел Славчев и виолистката Ина Александрова, ученици в 12 клас на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен.

Галерия „Илия Бешков“ притежава най-мащабната по обем и съдържание колекция от творби на художника – около 1300, от всички основни негови творчески теми: „Испанска хроника“, политическа и битова сатира, религиозни творби, скици, илюстрации и учебни рисунки. Съхраненото творчество от Илия Бешков е една от най-престижните колекции в Плевен. Юбилейната изложба включва повече от 270 произведения на именития автор, сред които и много непоказвани. Благодарение на сътрудничеството с Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ – Плевен, са представени и книги с илюстрации на художника.

Илия Бешков е роден на 24 юли 1901 г. в село Долни Дъбник, Плевенско. В периода 1918–1920 г. учи в Юридическия факултет на Софийския университет. Завръща се за кратко в родния Долни Дъбник като учител, след което през 1921 г. постъпва в Художествената академия, където следва живопис в класа на проф. Никола Маринов. Още като студент публикува карикатури в сп. „Маскарад“, „Див дядо“, „Българан“, „Стършел“, „Вик“; сътрудничи с илюстрации на издателствата „Т. Ф. Чипев“ и „Хемус“.

През 20-те г. на ХХ в. на два пъти е арестуван: през 1923 г. за участие в юнското въстание и след априлските събития през 1925 г. От 1930 г. е член на дружеството „Родно изкуство“. От 1945 г. преподава в Художествената академия „Вечерен акт“, „Рисуване“, „Илюстрация и оформление на книгата“, където е редовен професор и завеждащ катедра „Графика“ от 1953 г. до края на живота си.

Илия Бешков е не само сред най-известните български художници, но творчеството му е забелязано и в други държави. Рисунките му стават широко разпространени чрез публикации в печатни медии. Творчеството му е всеобхватно и насочено към всички възрасти. За малките Илия Бешков илюстрира и създава графичното оформление на любими български издания на детски книги като „Ането и Тошко Африкански“ на Ангел Каралийчев, Крали Марко, Хитър Петър, стихосбирките за деца на Дора Габе „От Слон до мравка“ и „Наште сърчица“, стихосбирката „Листило клонче“ на Йордан Стубел и др.

За порасналите художникът публикува множество карикатури и илюстрации в периодичния печат: „Див дядо“, „Българан“, „Маскарад“, „Звънар“, „Вик“, „Стършел“ и др. Член е на дружеството „Родно изкуство“. През 30-те години на XX век участва в изложби на българските карикатуристи. През 1938 г. урежда в София своята първа и единствена самостоятелна изложба.

През житейския си път Илия Бешков е свидетел на войни, политически преврати, радости и загуби и благодарение на изкуството, художникът съхранява свободния си дух, обичта си към света и хората, чувството си за хумор и ирония. Освен художник, Илия Бешков е и ярък писател. Създава стойностни текстове, насочени към негови съвременници, като засяга актуални теми – за битието на човека, религиозното самосъзнание, свободата, всевъзможни въпроси касаещи, изкуството – картините, илюстрациите, рисунките, карикатурите, перспективата, същността на изкуството и още, и още …

По време на престоя на Юбилейната експозиция „120 години от рождението на Илия Бешков“ в Плевен ще се проведат няколко занимания по изобразително изкуство с деца. На 15 декември изложбата ще гостува в залите на Съюза на българските художници в София.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here