Първата сценична реализация на „Козият рог“ по Николай Хайтов гостува в Плевен

0
362
Козият рог

Първата сценична реализация на „Козият рог“ по едноименния разказ и филмов сценарий на писателя Николай Хайтов ще гостува в Плевен на 17 май. Постановката e на Драматичен театър – Ловеч и ще се играе от 19 часа, в читалище “Съгласие 1869”.

Сценичната версия и режисурата са на Кристиана Бояджиева, сценографията и костюмите на Кирил Наумов, композитор е Мартин Костакиев. В спектакъла участват актьорите Филип Аврамов, Янислава Линкова, Георги Грозев, Гьорги Трайков, Явор Костов-Яша, Марина Георгиева/Аделина Петрова, Вася Стойкова, Ана-Мария Пламенова, Тодор Лазаров, Марина Георгиева, Силвия Чобанова.

„Козият рог“ е едно от най-важните произведения от българското кино и това е неговата първа сценична реализация. Разказът се връща към българската история в периода на турското робство, трудни времена, в които народът живее в страх, несигурност, недоимък и най-вече е жертва на своеволията на робовладетелите.

В историята силно въздейства образът на суровия Караиван, който превръща дъщеря си Мария в инструмент на отмъщение поради погубената семейна чест от турците. Отгледана като момче, в усамотение и тайна, Мария е способна да убива враговете, които са изнасилили и сложили край на живота на невинната й майка. Козият рог е нейното оръжие, с което всява страх и ужас в сърцата на турците. В тази жестока история основният мотив, който води действието, е жаждата за отмъщение.

Природата на Мария обаче е различна. Макар и в плановете на нейния баща Караиван за нея да е забранено да има свой собствен живот като жена, тя се опитва да сложи началото на една любов, която се оказва фатална. Козият рог убива нейния любим от ръката на баща й. След смъртта на майка й, след изпълненото отмъщение, с тази последна смърт се разкрива истинският образ на Караиван, който все още не може да преживее страховитата съдба на Караиваница.

Ролята на Караиван е поверена на известния театрален и филмов актьор Филип Аврамов, а на Караиваница и Мария – на Янислава Линкова. Със средствата на театъра безсмъртната творба на Хайтов оживява за първи път на българска сцена, пренасяйки паметта за миналото на българския народ в една незабравима история за несправедливост и отмъщение, любов и загуба, чест и възмездие.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here