Отбелязваме Международния ден за опазване на паметниците на културата

0
517
Рилски манастир
Рилският манастир

На 18 април отбелязваме Международния ден за опазване на паметниците на културата, който се чества от 1984 г. с решение на ЮНЕСКО. Празникът е повод да отдадем дължимото на националното ни наследство и да почетем тези, които са отдадени на каузата за опазването му. Денят има за цел да привлече общественото внимание във всички страни по света към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата.

От деветте български обекта в Списъка на културното и природно наследство на ЮНЕСКО седем са културни паметници: Боянската църква, Мадарският конник, Тракийската гробница в Казанлък, Скалните църкви на село Иваново (Русенско), Древният Несебър, Рилският манастир, Тракийската гробница в село Свещари (Разградско) и два природни – Национален парк „Пирин” и Биосферният резерват „Сребърна”.

В Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО са: Чипровските килими, Нестинарството, Обичаят „Сурва“, Бистришките баби, Събор на народното творчество в Копривщица.

Културно-историческият ресурс на България е богат и многообразен. Той включва около 40 000 паметника на културата, като 15 000 са археологическите обекти. Това са обектите, вписани в археологическата карта на страната ни, защитени от закона.
Около 20 000 са архитектурните паметници на културата, има много защитени територии, съхранили ценностите си от най-дълбока древност до днес. 

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here