Изложба по повод 570 години от рождението на гениалния Леонардо да Винчи откриха в Регионалната библиотека в Плевен

0
622
Леонардо

Изложба по повод 570 години от рождението на гениалния Леонардо да Винчи откриха в Регионалната библиотека “Христо Смирненски” в Плевен. Гости на събитието бяха ученици от Професионална гимназия по механоелектротехника в Плевен. С огромен интерес те разгледаха експозицията с библиотечни документи, видяха интересна презентация за живота на Леонардо, както и кратък филм за достиженията му в областта на техниката.

Всички, проявяващи интерес към живота на гениалния изобретател, художник, инженер и архитект, могат да посетят изложбата във фоайето на Библиотеката.

Леонардо да Винчи е знаменит италиански архитект, изобретател, инженер, скулптор и художник от епохата на Ренесанса. За него се казва, че е първообраз на ренесансовия човек и всеобхватен гений. Леонардо е прочут заради картините си, най-известните от които са „Тайната вечеря“ и „Мона Лиза“, която днес е изложена в парижкия Лувър. Универсалният гений, както често е наричан, е гледал на науката и изкуството като на едно неделимо цяло. Всъщност той е разглеждал и целия свят в неговото единство. Бил е изпълнен с любопитство, искал е да разгадае тайните на битието, а в изкуството си е втъкавал и елементи от своите природонаучни познания.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here